Olja Oljepriserna backar på måndagen, bland annat efter att Shanghai meddelat en nedstängning av stora delar av staden för att få kontroll på smittspridningen. Nedstängningen innebär att alla företag i staden måste avbryta produktionen.

”Helgens nyheter från Shanghai belyser återigen att Kina inte är villigt att släppa sin noll-covid-policy och detta fortsätter att vara en negativ faktor på oljemarknaderna”, sade en analytiker vid ING till Reuters.

Det har också kommit olika uppgifter relaterade till kärnenergiavtalet med Iran. En delegat från Europa uppger att ett avtal är mycket nära medan USA säger att man inte kan vara säker på att det är aktuellt i närtid.

”I alla förhandlingar, när det finns frågor som förblir öppna så länge, säger det dig kanske något om hur svårt det är att överbrygga gapet”, sade den amerikanska delegaten.

EU-diplomaten Josep Borell sade samtidigt på söndagen att han trodde att de är mycket nära en överenskommelse och att det kan nås inom några dagar.

Opec+-medlemmar kommer att träffas på torsdag för att fastställa produktionsnivån för maj. Gruppen har hittills motstått uppmaningar om att öka produktionsnivån med 400.000 fat per dag varje månad sedan augusti och det finns inga tecken på att medlemmarna kommer att avvika från den planen vid veckans möte.

USA överväger samtidigt att på nytt släppa från den strategiska oljereserven och enligt en källa till Reuters kan det bli aktuellt med över 30 miljoner fat.

En analytiker vid Fujitomi som Reuters pratat med tror att det kan få motsatt effekt. De globala oljelagren är på lägsta nivån sedan 2014 och ett släpp kan skapa ytterligare oro för de låga nivåerna.

Noteringar klockan 07:30:
WTI, första terminen  USD 110:11 (-3,33%)
Brent, första terminen USD 117:00 (-3,03%)