Sektor De australiska råvarujättarna BHP Billiton och Rio Tinto har ökat sin produktion av järnmalm tack vare Kinas stora satsningar på infrastrukturprojekt. Den kinesiska importen av järnmalm steg under 2020 med 9,5 procent till rekordnivån 1,17 miljarder ton. Det konstaterar japanska Nikkei.

BHP Billiton meddelade på onsdagen att bolaget under det andra halvåret 2020 ökade sin järnmalmsproduktion med 6 procent till 128 miljoner ton. Rivalen Rio Tinto har uppgett att deras järnmalmsproduktion för helåret 2020 steg med 2 procent till 333 miljoner ton.

Kina och Australien har under en längre tid haft en spänd relation och förhållandet förbättrades inte i april i fjol, då Australiens regering efterlyste en undersökning av Kinas roll i ursprunget till pandemin covid-19.

Kina köper 70 procent

Spänningarna har dock ännu inte påverkat handeln med järnmalm, där Kina är köpare till omkring 70 procent av all malm som handlas globalt. Kina har varit hänvisade till att handla från Australien, inte minst eftersom den brasilianska järnmalmsproducenten Vale fortfarande inte helt återhämtat sig efter en dammkollaps i januari 2019 som drabbade produktionen.

”Kinesiska företag har inget annat val än att importera järnmalm från Australien för att hantera den kraftiga inhemska efterfrågan”, säger Atsushi Yamaguchi, senioranalytiker vid SMBC Nikko Securities, till Nikkei.

Sedan Kina lyckats få kontroll över spridningen av det nya coronaviruset har landet hanterat de ekonomiska effekterna av pandemin genom kraftiga stimulanser, inte minst inom infrastruktur.

”I nivå med före covid”

”I Kina har industrisektorn återhämtat sig och den är nu på nivåer som rådde före covid, på grund av det snabba införandet av stimulanser”, skrev Rio Tinto i en kommentar på onsdagen.

Den kraftiga efterfrågan på järnmalm i Kina har under de under de senaste tolv månaderna fått priset att stiga med hela 80 procent till 170 dollar per ton, den högsta nivån på nära åtta år.