5G Kina kommer vidta "alla nödvändiga åtgärder" för att skydda kinesiska bolag och deras legitima intressen som ett svar på Sveriges agerande i fråga om att exkludera kinesiska Huawei och ZTE och slutföra 5G-auktionerna. Det framgår av uttalanden från Kinas handelsdepartement, rapporterar Reuters.

Svenska Post- och telestyrelsen (PTS) genomförde i tisdags auktionerna av de frekvensband som ska nyttjas för nästa generations höghastighetstelekom, som kallas 5G, mot Huaweis protester.

Huaweis överklaganden mot att PTS på inrådan av Säpo och Försvarsmakten blockerade bolaget från att utrusta de svenska teleoperatörerna med teknik ledde till ytterligare försening av auktionerna.

”Hot mot Sverige”

Beslutet motiverades med att Kina utgör ett av de största hoten mot Sverige.

Även den närmaste konkurrenten Ericsson har via vd Börje Ekholm blandat sig i beskedet och hävdat att det är av yttersta vikt att inte myndigheter fattar beslut som hotar svenska relationer till främmande makter, enligt sms-konversationer mellan vd:n och handelsminister Anna Hallberg som DN begärt ut.

Börje Ekholm bekräftade också senare för tidningen att det pågått påtryckningar mot Ericsson från den kinesiska motsvarigheten till PTS efter beslutet att Huawei och ZTE inte får användas som teknikleverantör för 5G-utrullningen.

Hot om motåtgärder

Även före torsdagens uttalande från kinesiska handelsdepartementet har företrädare för Peking hotat med åtgärder mot Sverige. Den 1 november uttryckte Sverigeambassadören Gui Congyou att Ericssons aktiviteter i Kina ”otvivelaktigt kommer påverkas negativt”, i en intervju med TT.

Huawei anklagas för att vara spjutspetsen i en kinesisk ambition att ta herraväldet över den digitala världen, bland annat genom att möjliggöra spionage för regimen och för att hämma konkurrensen inom telekomutveckling genom statsstöd som möjliggör ojämlik priskonkurrens.