Kina Ordföranden i det kinesiska finans- och turismkonglomeratet HNA har gripits av polis, framgår av ett pressmeddelande. Cheng Feng, som är ordförande, misstänks vid sidan av vd Tan Xiangdong för brott men det uppges inte vilket i den kommunikation som HNA skickat ut.

Duon blir således nästa företagsledare att hamna i klammer med den kinesiska rättvisan, efter att myndigheterna stärkt greppet kring privata bolags ekonomiska verksamheter under de senaste månaderna. Samtidigt har en strid ström av kända techentreprenörer klivit åt sidan för att blidka Peking och dess nya ekonomiska reformplan under agendan ”gemensam välfärd”.

De senaste veckorna har dock den främsta uppmärksamheten kring det kinesiska näringslivet riktats mot Evergrande Group, ett annat bolag vars skuldbörda blivit omrapporterat som en systemrisk för Kinas och eventuellt också världens finansiella system.

HNA var tidigare Deutsche Banks största ägare, och satt dessutom på hotellgruppen Radisson. Coronavirusutbrottet kom att bli dödsstöten för den hårt skuldsatta verksamheten, som i januari försattes i rekonstruktion.

Enligt uppgifter i kinesisk media överväger myndigheterna att stycka upp HNA, som består av flera flyg-, turist- och hotellverksamheter.

Ett av konglomeratets största förvärv i historien är det amerikanska it-bolaget Ingram Micro, som köptes upp 2016 för omkring 6 miljarder dollar. Förvärvet var det dittills största kinesiska övertagandet av ett amerikanskt bolag.