KINA: BAIDU ERHÅLLER TILLSTÅND FÖR ROBOTAXI I PEKING-STADSDEL

2023-03-17 09:36:45

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det kinesiska sökmotor- och techbolaget Baidu meddelade under fredagen att tillstånd erhållits för att manövrera självstyrande bilar i en del av Kinas huvudstad Peking, utan någon mänsklig kontrollant eller förare i bilen.

Tillkännagivandet ska eliminera personalkostnader för att hålla självstyrande bilar i drift — för närvarande dock endast upp till det tillåtna antalet tio bilar.

Förorten Yizhuang är den primära platsen för Baidus robotaxi-provning på allmänna vägar i staden Peking. I November 2021 tillät de lokala myndigheterna Baidu och den rivaliserande robotaxioperatören Pony.ai att ta betalt för körningar.

Kollektivtrafikanvändare har sedan dess kunnat boka kraftigt subventionerade robotaxiturer genom företagens appar.

Sedan det tredje kvartalet har Baidu meddelat att i genomsnitt 15 resor om dagen har genomförts per bil, vilket motsvarar genomsnittet för traditionella taxitjänster.

I augusti fick Baidu godkännande att driva ett fåtal robotaxis utan förare eller personal i förorterna av stora kinesiska städer som Wuhan och Chongqing.

Baidus Hongkong-noterade aktie rusade med 14 procent på fredagen.

Baidu-aktien föll dock 6 procent torsdagen efter att företaget presenterat den AI-drivna chatbotten Ernie, en kinesisk rival till amerikanska OpenAI:s ChatGPT.

Vd:n Robin Li sade att bolagets Ernie bot inte var perfekt, men att den introducerades för att marknaden krävde det.Direkt-SE