Sektor När flera tunga fastighetsbolag lämnat sina rapporter domineras bilden av starka delårsresultat. Det innebär högt värderade aktier, men rapporterna ger fortsatt starkt stöd, anser Swedbank/Kepler Cheuvreux i en analys av tio utvalda fastighetsbolag.

Det är fastighetsanalytikern Albin Sandberg på Kepler Cheuvreux som gjort analyserna. Han ser att det fanns en oro på marknaden inför rapporterna, eftersom en del fastighetsbolag redovisade fallande nettouthyrning under tredje kvartalet.

– Kommer det fler rapportsäsonger som den här blir inte värderingar ett tillräckligt argument för att man ska sälja sektorn, säger han.

I och med att fjärde kvartalets rapporter började publiceras hade redan trenden med fallande nettouthyrning vänt.

– Samtidigt visar sådan här oro att marknaden är ganska känslig i och med de höga värderingarna, så man bör vara uppmärksam på negativa nyheter då dessa skulle kunna leda till stora kursrörelser nedåt, säger Albin Sandberg.

Han konstaterar också att de flesta bolag i fastighetssektorn har en god utveckling, även om det finns undantag.

– Detaljhandelsfastigheter går inte lika bra, vilket är anledningen till att vi är mer skeptiska till fastighetsbolag med stor exponering mot dessa. Som Atrium Ljungberg och Citycon, säger han.

På motsatt sida finns de enskilda aktier som Albin Sandberg gillar mest, till exempel skånska Wihlborgs.

– De har en stark stående fastighetsportfölj som genererar pengar samtidigt som de är duktiga på att hitta ny utvecklingspotential. Dessutom kan de marknaden i Skåne väldigt väl, säger han.

På Swedbanks och Sparbankernas placeringsguide Aktiellt redovisas analytikerns enskilda analyser av tio intressanta fastighetsbolag.

Atrium Ljungbergs guidning sämre än väntat

Den underliggande vinsten var bättre än väntat i fjärde kvartalet, men guidningen för 2020 var sämre än väntat, enligt Kepler Cheuvreux och Swedbank. Stor exponering mot detaljhandelsfastigheter är negativt, även om Atrium Ljungbergs innehav är bättre än genomsnittet. Rekommendationen sätts till ”Minska”, men riktkursen höjs till 224 kr från 212 kr.

Castellum har svårslaget utdelningsrekord

Bolaget har 22 år med stigande utdelningar, vilket torde vara svårslaget. Albin Sandberg gör bedömningen att den trenden sannolikt fortsätter i år och nästa år. Nettouthyrningen spås gynnas av projektstarter där beslutade investeringar värda 1,1 miljarder kr återstod i fjärde kvartalet 2019. Det motsvarar bara 1 procent av Castellums fastighetsportfölj, samtidigt som nya utvecklingsprojekt värda cirka 10 miljarder kr kan startas under 2020-2021. 

Det gör Castellums tillväxtprofil betydligt mer attraktiv både vad gäller kassaflöde och substansvärde. Rekommendationen sätts till ”Köp” och riktkursen höjs från 250 kr till 260 kr.

Diös ska höja intäkterna 10 procent

Kvartalsresultat var något svagare än förväntat men direktavkastningen väntas vara 3,7 procent för 2020, vilket är långt över genomsnittet på 2 procent för fastighetssektorn. Nytt mål för Diös är att höja intäkterna från fastighetsförvaltningen med 10 procent årligen de närmaste tre åren. Rekommendationen sätts till ”Köp”, med den höjda riktkursen 105 kr mot tidigare 99 kr.

Fabeges fastigheter ökar i värde

Det underliggande resultatet för Fabege var 5 procent bättre än förväntat. Avkastningskraven är på väg ned i Stockholm, vilket gör att värdet på Fabeges fastigheter går upp. Med dolda värden i byggrättsportföljen motiverar det en höjning av riktkursen. Rekommendationen sätts till ”Köp” med höjda riktkursen 185 kr mot tidigare 175 kr.

Hufvudstaden i linje med förväntningarna

Kvartalsresultatet motsvarade förväntningarna och hyreshöjningarna blev 13 procent samtidigt som antalet vakanser minskade till 5 procent från 7 procent i tredje kvartalet. En positiv överraskning var att hyrorna fortsatte att stiga, även för butiker. Rekommendationen sätts till ”Köp” med riktkursen 210 kr.

Klövern kan sänka finansieringskostnaderna

Enligt rapporten förväntar Klövern fastighetsuppvärderingar med 2 miljarder kr i New York, jämfört med tidigare prognos på 1 miljard kr. Byggnaderna ska vara klara 2021. Klövern har också möjligheter att sänka sina finansieringskostnader från dagens nivå på 2,3 procent. I Kista, som står för cirka 25 procent av Klöverns fastighetsvärde, blir det sannolikt hyreshöjningar. Sammantaget gör det att aktien nu väntas handlas med 10 procents premie mot substansvärdet. Rekommendationen sätts till ”Köp” från tidigare ”Behåll”. Riktkursen höjs från 24 kr till 26 kr.

Synen på Platzer

Bolaget redovisade ett ”solitt resultat” för fjärde kvartalet och substansvärdet växte med 21 procent på helåret. Den kommersiella fastighetsmarknaden i Göteborg förblir bra och Platzers substansvärden fortsätter att växa med tvåsiffriga tal, både i år och nästa år. Rekommendationen sätts till ”Köp” med höjd riktkurs, från 125 till 130 kr.

Sagax intäkter lägre än väntat

Fastighetsvärdena skrevs upp med 2,6 procent, samtidigt som intäkterna från fastighetsförvaltningen blev lägre än väntat. Slutsatsen i analysen är att aktien är värderad till en riskabelt hög nivå. Rekommendationen sätts till ”Minska”, och den höjda riktkursen blev 137 kr jämfört med tidigare 128 kr.

Wallenstam – stabilitet och tillväxtutsiker

Wallenstam präglas av en ”trevlig kombination av stabilitet och tillväxtutsikter”, skriver Swedbank / Kepler Cheuvreux i analysen. Värderingen av fastighetsbeståndet höjs i takt med att den stora efterfrågan på fastigheter fortsätter att sänka kraven på direktavkastning. Utvecklingsportföljen visar en växande trend då bostäder i produktion har ökat med 45 procent jämfört med året före. Värderingen av fastighetsbeståndet steg med 2,6 miljarder kr under 2019. Rekommendationen sätts till ”Köp” och riktkursen höjs från 135 kr till 140 kr.

Wihlborgs höjde utdelningen mer än väntat

Utdelningen höjdes med 20 procent till 4,50 kr, vilket var mer än väntat. Nettouthyrningen var positiv i fjärde kvartalet, och uthyrningsgraden steg till 93 från 92 procent. Aktien ger högre direktavkastning än genomsnittet för nordiska fastighetsbolag. Rekommendationen för Wihlborg sätts till ”Köp” med riktkursen 220 kr mot tidigare 195 kr.

 

Chatt
Hernhag: Fem köpvärda preffar efter rasetTre bolag med säkra utdelningar
Fonder
Över 26 000 premiepensionskonton låsta – mitt under börsturbulensenOväntad följdeffekt av Spiltanstoppet
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedåt på Wall Street efter rekordveckaÄndå 15 procent högre på en vecka
Pandemin
Representanthuset har nu godkänt stödpaketetBara Trumps godkännande återstår
Börsen
Sur fredag på StockholmsbörsenUtdelningarna fortsätter att ställas in
Aktie
Eniro illa uteMåste upprätta kontrollbalansräkning
Sektor
ABG: Svenska livsmedelsjättarna säker hamn i pandeminHöjer både Ica och Axfood
Foto: istockphoto
Oljepriset
Oljan: Opecländer ber om nåd från priskrig
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Berenberg sänker H&M:s vinstestimat med 100 procentRäknar med nollresultat
Pandemin
Regeringen begränsar sammankomster till 50 personer
Aktier
Här är aktierna som stigit mer än 25 procent i veckan
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Analys
SHB: Ericsson nästan immunt mot coronanedgång
Bank
Bankfederationen: Banker bör inte betala ut utdelning för 2019
27/3
Trading Direkt: Privatsparare köper aktier, dumpar fonder
Foto: istockphoto
Analys
SEB: Köpläge i förvärvsaktivt bolag efter kurstapp
Analyser
Flera nya köprekar bland fredagens analyser
Guld
Privatsparare rusar till guld
Pandemin
Riksbanken: Pandemin har påverkat storföretagen kraftigt
Analys
Nordea: Ica gynnas av coronaepidemin
Pandemin
Javeus: Detta krävs för att uppgångarna ska fortsättaBlir detta historiens kortaste björnmarknad?
Pandemin
Danske spår BNP-nedgång på 5 procentInflationen sjunker till noll
Foto: Shutterstock
Aktie
Sinch i miljardaffär
Aktier
Blechers aktiefavoriter i pandemins spår
Pandemin
Mnuchin: Arbetslöshetssiffrorna inte relevanta just nu
Foto: Shutterstock
Fonder
Spiltanstoppet tvingar fler fonder att stängaAvanza och Lysa drabbas också