Sektor Nu är fastighetssektorn het igen, anser Kepler Cheuvreux, efter en ganska trevande inledning på året. Marknaden under tredje kvartalet visar att tron på sektorn är uppåtgående.

När året inleddes befann vi oss mitt i pandemin, och det fanns då en mycket tvekande syn på hur fastigheter med affärslokaler, kontor, eller hotell och krogar, skulle utvecklas.

Under våren vände sektorn uppåt och nu har de noterade svenska fastighetsbolagen ökat 47 procent, enligt en ny rapport från analysföretaget Pangea, I våra grannländer i Norden ser det annorlunda ut då fastihetsbolagen där under samma period ökat mellan 8 och 11 procent.

”Annorlunda situation på marknaden”

Det är Albin Sandberg, aktieanalytiker på Kepler Cheuvreux, som beskriver sektorns ”nya vår” i en intervju på Swedbanks och Sparbankernas placeringssajt Aktiellt.

– Fastighetsbolagens resultat är och har överlag varit väldigt mycket bättre än vad som legat i den överdrivet negativa förväntansbilden. Och restriktionsborttagningen i slutet på september har lett till att kunderna hittat tillbaka till butikerna. Det gör att marknaden nu kan bortse från de värsta farhågorna som den haft, och det är viktigt, säger Albin Sandberg till Aktiellt.

Nu ser situationen på marknaden helt annorlunda ut än den som präglade branschen i början av året. Det är allt fler företag som letar efter nya kontor, och julhandeln i år lär se helt annorlunda ut än ifjol, även om detaljhandeln fortfarande lider av varu- och komponentbrister. Hotell och restauranger återhämtade sig redan under sommaren, trots att det fortfarande är färre utländska turister än vad det brukar vara.

Fyra favoriter i sektorn

Även om de långa räntorna steg i början av hösten, vilket utlöste viss oro i fastighetssektorn, har långräntorna blivit kvar på för sektorn gynnsamma nivåer, konstaterar Albin Sandberg.

I artikeln framgår också Kepler Cheuvreuxs favoriter bland de svenska fastighetsbolagen. De är Balder, Fabege, Nyfosa och Wallenstam, samtliga med en köprekommendation.