Aktie De order som Skanska meddelat om på onsdagsmorgonen bådar för att byggkoncernen redovisar en bra orderingång för det fjärde kvartalet. Det säger Albin Sandberg, analytiker på Kepler Cheuvreux.

Efter att på tisdagen ha meddelat om en order värd 1,1 miljard kr för att bygga ut en amerikansk skola meddelades det denna morgon om ytterligare två skolorder värda 2,9 miljarder kr tillsammans.

Utöver dessa order om 4 miljarder kr har ett avtal tecknats med Metropolitan Transportation Authority i New York om en serviceanläggning värd omkring 3,3 miljarder kr, framkom på onsdagsmorgonen.

Delgivningen av dessa offentliga order efter årsskiftet visar att det fjärde kvartalet lever en liten bit in i det nya året ur ett orderperspektiv.

– Det fjärde kvartalet är inte helt slut utan det kan komma orderbesked ett par veckor in i det nya kvartalet. Samtidigt är det med viss skräckblandad förtjusning för aktiemarknaden som Skanska tar på sig nya USA-order eftersom det inte är volym utan marginal som marknaden efterfrågar. Jag anser trots allt att aktien ska svara positivt på dessa besked även om investerare med all rätt fortfarande är besvikna på de nedskrivningar som tagits. Det krävs en stabilisering av marginalen innan marknaden återfår ett större förtroende för aktien, säger Albin Sandberg.

Försäljning av hotell

Analytikern påpekar att Skanskas kommersiella fastighetsutvecklingsdel dessutom har meddelat om försäljning av ett hotellprojekt i Köpenhamn för 0,9 miljarder kr. Även denna transaktion kommer att bokföras i det fjärde kvartalet vilket ger ytterligare viss utvecklingsvinst under 2018.

– Tillsammans med de försäljningar som Skanska har meddelat om redan sedan tidigare ser det väldigt bra ut för den kommersiella fastighetsutvecklingsdelen. Ett visst problem för Skanska är att marknaden inte tenderar att se dessa försäljningar som återkommande, trots bolagets historik. Oavsett så stödjer försäljningarna Skanska som en utdelningsaktie, säger Albin Sandberg.

Sex raka kvartal med nedskrivningar

Efter sex raka kvartal med USA-nedskrivningar, varav 1,3 miljarder kr i det tredje kvartalet, var Skanska-koncernens nettovinst 2,1 miljarder kr för de nio första månaderna 2018, eller 5,07 kr per aktie.

I det fjärde kvartalet kommer bolagets hittills enskilt största försäljning av en kommersiell fastighet, ett kontor i Boston som säljs för motsvarande runt 4 miljarder kr med en utvecklingsvinst på omkring 1,2 miljarder kr.

Skanska delade ut 8,25 kr per aktie för såväl 2017 som 2018 och har inte sänkt den ordinarie utdelningen sedan 2002. Bolagets policy är att dela ut 40-70 procent av nettoresultatet till aktieägarna, förutsatt att bolagets finansiella situation i sin helhet är stabil och tillfredställande. Bolaget hade operativa finansiella tillgångar netto om +7,3 miljarder kr vid kvartalsskiftet.

Direktavkastning på 5,5 procent

I och med Skanskas utdelningshistorik anser Kepler Cheuvreux att det vore osannolikt att det skedde en sänkning för 2018, varpå en direktavkastning på omkring 5,5 procent till rådande aktiekurs således kan ses som i det närmaste säker.

Skanskas bokslut väntas den 8 februari. Albin Sandberg påpekar att marknaden hoppas på att bolaget kan visa upp ett stabiliserat läge och en avsaknad av nedskrivningar inför att bolagets ledning sedan håller en kapitalmarknadsdag i mars.

 

Boräntan
SBAB: Långsamma boräntehöjningar att väntaFå väljer fortfarande att binda boräntorna
Placera
Hernhag: Lagom hög direktavkastning är bäst
Analyser
Här är onsdagens färska analyser
Börsen
Nedåt på börsen
Skatter
Carnegie: Se upp för höjda kapitalskatter
Foto: istockphoto
Börsen
SHB: Räkna med sänkta vinstprognoser i rapporterna”Ökad risk för stora kursrörelser”
Rapport
Castellum slog förväntningarna - höjer utdelningen
Aktie
Inget uppköp av Millicom - förhandlingarna avbrutna
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Många osålda bostadsrätter tas bort från marknaden
Sektor
"Risk för skuldsmäll för bostadsutvecklare"
Kurser
Bli en bättre investerare med Privata Affärers kurser
Aktier
Tv-bolag tackar nej till reklam från cannabisbolagen
Foto: Björn Larsson/TT
Analys
Citi: En vinnare i nya tobaksvärlden
22/1
Trading Direkt: Börsläget, SSAB och Swedish Match
Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT
Betting: Pareto sänker fyra riktkurser inför rapportperiodenBetsson enda bolaget med höjd riktkurs
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
SEB: Bopriserna sjunker 3-4 procent i år
Krönika
Rådgivaren: Se upp för obligationerKan bli en dyrköpt läxa
Aktier
JP Morgan överviktar Assa Abloy och Epiroc
Foto: Anders Wiklund/TT
Bostad
Nyproduktion billigare än andrahand i Stockholm
Konjunktur
SEB: Sverige undgår recession
Krönika
Hernhag: Nya skydd som försämrar för oss sparare
Foto: istockphoto
Kina
Tillväxtstakten avtar i KinaMen kinesiska aktier stekheta i USA
REGERINGEN
Löfvens regeringsförklaring: Ny stor skattereform ska genomföras
SKATT
Bolund vill diskutera ränteavdragenFår ansvar för bostadsfrågor
REGERINGEN
Andersson och Bolund fortsätter som ministrar
Börsen
Danske: Rapportperioden temperaturmätare på tillståndet i ekonomin