Aktie De order som Skanska meddelat om på onsdagsmorgonen bådar för att byggkoncernen redovisar en bra orderingång för det fjärde kvartalet. Det säger Albin Sandberg, analytiker på Kepler Cheuvreux.

Efter att på tisdagen ha meddelat om en order värd 1,1 miljard kr för att bygga ut en amerikansk skola meddelades det denna morgon om ytterligare två skolorder värda 2,9 miljarder kr tillsammans.

Utöver dessa order om 4 miljarder kr har ett avtal tecknats med Metropolitan Transportation Authority i New York om en serviceanläggning värd omkring 3,3 miljarder kr, framkom på onsdagsmorgonen.

Delgivningen av dessa offentliga order efter årsskiftet visar att det fjärde kvartalet lever en liten bit in i det nya året ur ett orderperspektiv.

– Det fjärde kvartalet är inte helt slut utan det kan komma orderbesked ett par veckor in i det nya kvartalet. Samtidigt är det med viss skräckblandad förtjusning för aktiemarknaden som Skanska tar på sig nya USA-order eftersom det inte är volym utan marginal som marknaden efterfrågar. Jag anser trots allt att aktien ska svara positivt på dessa besked även om investerare med all rätt fortfarande är besvikna på de nedskrivningar som tagits. Det krävs en stabilisering av marginalen innan marknaden återfår ett större förtroende för aktien, säger Albin Sandberg.

Försäljning av hotell

Analytikern påpekar att Skanskas kommersiella fastighetsutvecklingsdel dessutom har meddelat om försäljning av ett hotellprojekt i Köpenhamn för 0,9 miljarder kr. Även denna transaktion kommer att bokföras i det fjärde kvartalet vilket ger ytterligare viss utvecklingsvinst under 2018.

– Tillsammans med de försäljningar som Skanska har meddelat om redan sedan tidigare ser det väldigt bra ut för den kommersiella fastighetsutvecklingsdelen. Ett visst problem för Skanska är att marknaden inte tenderar att se dessa försäljningar som återkommande, trots bolagets historik. Oavsett så stödjer försäljningarna Skanska som en utdelningsaktie, säger Albin Sandberg.

Sex raka kvartal med nedskrivningar

Efter sex raka kvartal med USA-nedskrivningar, varav 1,3 miljarder kr i det tredje kvartalet, var Skanska-koncernens nettovinst 2,1 miljarder kr för de nio första månaderna 2018, eller 5,07 kr per aktie.

I det fjärde kvartalet kommer bolagets hittills enskilt största försäljning av en kommersiell fastighet, ett kontor i Boston som säljs för motsvarande runt 4 miljarder kr med en utvecklingsvinst på omkring 1,2 miljarder kr.

Skanska delade ut 8,25 kr per aktie för såväl 2017 som 2018 och har inte sänkt den ordinarie utdelningen sedan 2002. Bolagets policy är att dela ut 40-70 procent av nettoresultatet till aktieägarna, förutsatt att bolagets finansiella situation i sin helhet är stabil och tillfredställande. Bolaget hade operativa finansiella tillgångar netto om +7,3 miljarder kr vid kvartalsskiftet.

Direktavkastning på 5,5 procent

I och med Skanskas utdelningshistorik anser Kepler Cheuvreux att det vore osannolikt att det skedde en sänkning för 2018, varpå en direktavkastning på omkring 5,5 procent till rådande aktiekurs således kan ses som i det närmaste säker.

Skanskas bokslut väntas den 8 februari. Albin Sandberg påpekar att marknaden hoppas på att bolaget kan visa upp ett stabiliserat läge och en avsaknad av nedskrivningar inför att bolagets ledning sedan håller en kapitalmarknadsdag i mars.

 

Handelskriget
Danske räknar med vapenvila i handelskrigetEskalering skulle däremot sätta press på börsen
Analyser
Här är måndagens färska analyser
Aktietips
Tre köpvärda aktier - och en du inte ska teckna
Aktietips
Dukat för tillväxt i DuniDI rekommenderar köp
Börsen
Nedåt på börsen
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Danskes tidigare tillförordnade vd får gå på dagen
Foto: istockphoto
Fonder
Många Indienfonder har gått bättre än index
Asien
Avvaktande i Asien inför veckans G20-möte
Aktie
Karo Pharma i mångmiljardaffärSka ta in pengar i nyemission
FED
Trump: Powell kommer att göra det rätta med styrräntan
Foto: istockphoto
Börsen
Investeringschefen: G20-mötet avgör börshumöret i sommarRäntesänkningar räcker inte
Fonder
Fonderna som fått guldmedalj av Morningstar
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Aktie
Blankarna fortsatt intresserade av Fingerprint
Analö
Kepler: Därför är det köpläge i industrikonglomeratet
Foto: Johanna Norin/TT
Analys
Pareto: Köpläge i Sandvik innan vändningen
Bostad
SBAB: Fortsatt stort underskott på bostäderVarnar för ytterligare utlåningsrestriktioner
Bostad
Rekordfå annonser om nyproduktion
Sektor
HSBC varnar för fler vinstvarningar i flygsektorn
Räntan
Capital Economics utesluter svensk räntesänkning
Skatt
Regeringen vill avskaffa värnskatten
Riksbanken
Danske: Färre kunder tror att Riksbanken höjer räntan
Bostad
Analytiker: Från stabilisering till uppåtgående priser på bomarknaden
Analys
Nordea ser stora tillväxtmöjligheter i NolatoSätter köprek på aktien
Analys
Pareto: Essity för högt värderad efter stark kursutvecklingSlopar köprekommendationen
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Valueguard: Stigande bopriser i majHög volym och prisuppgång ett styrketecken
Foto: Henrik Montgomery/TT
Skatt
Regeringen vill sänka pensionärsskatten nästa år
Foto: istockphoto
Fonder
Rekordutdelningar ger starka Rysslandsfonder”Ryska bolag på väg att dubbla utdelningarna”