Analys Electrolux kommer att ha det tufft under 2020, men medvind från lägre råmaterialkostnader och en stark balansräkning inger förtroende.

Det skriver Kepler Cheuvreux och som Nyhetsbyrån Direkt rapporterat tidigare på onsdagen höjer analyshuset rekommendationen till köp (behåll) med riktkurs 140 kronor.

Efter avknoppningen av Professional kommer den kvarvarande verksamheten att få ett tufft 2020 med sjunkande efterfrågan. Men Kepler Cheuvreux bedömer att efterfrågan kommer tillbaka under 2021, och lägre råvarukostnader som en följd av den långsammare globala tillväxten ger stöd i resultaträkningen.

Råvarorna kommer inte att sjunka lika mycket som under finanskrisen 2008, då dessa befann sig på toppnivåer innan raset inledde.

”(…) men enligt vår mening kommer det att vara tillräckligt för att kompensera Electrolux och möjliggöra en marginal nära målet på 6 procent”, skriver Kepler Cheuvreux.

Detta, i kombination med en stark balansräkning med finansieringsbehovet löst i och med en obligation som gavs ut i mars, inger ”förtroende i utsikterna för Electrolux”, menar Kepler Cheuvreux.

I den tidiga handeln på onsdagen steg Electrolux drygt 5 procent på Stockholmsbörsens OMXS30 var upp omkring 2 procent.