Analys Kepler Cheuvreux höjer sin rekommendation för Handelsbanken till köp från behåll. Riktkursen höjs till 100 från 94 kr. Det framgår av ett marknadsbrev på tisdagsmorgonen.

Kepler konstaterar att Handelsbanken är den bankaktie i Norden som har gått sämst på börsen hittills i år. Aktien är ned 14 procent sedan årsskiftet, vilket innebär att den gått 6 procentenheter sämre än sina kollegor.

”Givet Handelsbankens riskprofil anser vi att detta är omotiverat och att marknaden överskattar kreditförlustavsättningarna för det andra halvåret med 140 procent”, skriver Kepler Cheuvreux som anser att banken erbjuder en stabil intäktsström, med en hög andel räntenetto, bra kreditkvalitet och lägre risk för penningtvättsproblem än konkurrenterna.

Kepler gör bedömningen att Handelsbankens avsättningar för kreditförluster blir 1.596 miljoner kronor för 2020, vilket motsvarar 7 baspunkter. Bedömningen ligger 45 procent under marknadens förväntningar.

Gällande räntenettot ligger Kepler 2-5 procent under marknadens förväntningar för 2020-2022. Bakgrunden till detta är oro över prissättningen på bolån.

Handelsbanken A stängde på 87,84 kr på måndagen.