Analys Kepler Cheuvreux sänker riktkursen för Ericsson till 78 kronor från 80 kronor. Rekommendationen behåll upprepas.Det framgår av ett morgonbrev från banken.

Riktkurssänkningen görs efter att Ericsson meddelat att det dragit sig ur vissa delavtal och produkterbjudanden inom divisionen molnbaserade program och tjänster, samt informerat om en avsättning på 2,3 miljarder kronor i fjärde kvartalet relaterad till en potentiell lösning med det amerikanska justitiedepartementet.

”Vi har kraftigt sänkt estimaten för fjärde kvartalet och måttligt över åren 2023-2025. Vi förväntar oss ett svagt Q4-resultat med en försäljningsökning på 5 procent jämförbar försäljning (tack vare det stora licensavtalet om immateriella rättigheter med Apple) och en justerad ebita-marginal som sjunker med 620 baspunkter i årstakt till 11,7 procent, vilket till stor del påverkas av svagare underliggande trender och många engångsposter”, skriver Kepler Cheuvreux.

Rekommendationen behåll kvarstår eftersom analysfirman bedömer att 5G-cykeln sannolikt når sin kulmen i år, försäljningen/marginalerna kan komma att pressas under de kommande kvartalen och det fortfarande är svårt att kvantifiera den finansiella effekten av korruptionsfallet i Irak, enligt analysen.

I måndagens öppningshandel sjönk Ericsson 0,1 procent till 64:07 kronor.