Det framgår av ett morgonbrev, där Kepler Cheuvreux tar upp bevakningen av Volvo Cars med en köprekommendation och en riktkurs på 90 kronor, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på torsdagen.
”Vi tror också att Polestar kan låsa upp betydande värde givet investerarnas aptit på rena elbilar”, skriver Kepler Cheuvreux.
Volvo Cars har en av de mest aggressiva planerna inom elektrifiering bland äldre biltillverkare, enligt Kepler Cheuvreux, som hänvisar till bolagets mål att sälja minst hälften av sina 1,2 miljoner riktade leveranser som BEV-bilar (batteridrivna elbilar reds anm) i mitten av decenniet.
”Vi förväntar oss att Volvo Cars kommer att redovisa en årlig tillväxttakt för intäkterna på 11,7 procent under 2020-2025, främst drivet av snabb volymtillväxt (8,9 procent genomsnittlig årlig tillväxttakt, som når 1 miljon leveranser 2025) i Europa och Kina”, skriver Kepler Cheuvreux.
Samtidigt bedömer analysfirman att elektrifieringen kommer att bli marginalutspädande på kort sikt och räknar med att Volvo Cars rörelsemarginal når en botten 2022 innan den gradvis når 8,5 procent 2025.
Flera andra banker har också inlett bevakning av Volvo Cars. Carnegie, JP Morgan, Goldman Sachs och HSBC – som agerade finansiella rådgivare i samband med Volvo Cars börsnotering tidigare i år – har samtliga tagit upp bevakningen med rekommendationen neutral.
Carnegie tror också att Volvo Cars är väl positionerat i övergången till elbilar. Investmentbanken värderar Volvo Cars till ett p/e-tal på 7,4 gånger, vilket är i den övre delen av värderingen för tyska premiumtillverkare. Värderingen baseras på förväntningar om en starkare tillväxt och en bra startposition i övergången till elbilar jämfört med sektorkollegorna, enligt ett marknadsbrev.
Volvo Cars-delägda Polestars planer på att noteras i USA via en så kallad spac kan bli en ”trigger” för aktien, den höga värderingen till trots, menar Carnegie.
Carnegie har satt en riktkurs för Volvo Cars på 80 kronor, JP Morgan har 85 kronor, Goldman Sachs inleder med 78 kronor och HSBC har 80 kronor.
Däremot slår den amerikanska investmentbanken Stifel till med en säljrekommendation och en riktkurs på 61 kronor. Det rapporterar internationella medier.
Vid 10.50-tiden hade Volvo Cars stigit 2,9 procent till 76:12 kronor. Aktien handlades därmed 44 procent över teckningskursen på 53 kronor vid börsintroduktionen i slutet av oktober.