Köptips Med hjälp av analyserna från Kepler Cheuvreux har Swedbanks aktiestrateg Mattias Isakson gått igenom läget för de enskilda verkstadsbolagen inför rapportflödet. Fyra av bolagen är värda ett köp, menar han: Epiroc A, Hexagon B, Sandvik samt Volvo B.

Skillnaderna är mycket stora mellan de olika verkstadsbolagen inför rapportsäsongen. Det konstaterar Mattias Isakson, Swedbank Strategi & Allokerings aktiestrateg på Aktiellt, bankens placeringssida på nätet.

Rädslan för en ny recession gör den kommande rapportsäsongen intressantare än vanligt, menar han. Därför har han tittat närmare på läget för verkstadsbolagen inför accelerationen av kvartalsrapporter i nästa vecka.

Vinstvarningar i sektorn

– Dessutom har det kommit ett antal vinstvarningar från utländska bolag inom sektorn, vilket också höjer pulsen inför de stundande rapporterna. Av dessa anledningar är många av aktiernas värderingar nedpressade och vi är i grunden positiva till sektorn även om det sannolikt kommer bli relativt stora rapportrörelser åt båda håll, säger han.

Epiroc ”trygg investering

Epiroc lär knappast överraska i rapporten, utan väntas leverera cirka 3 procents organiska ordertillväxt under kvartalet, enligt Kepler Cheuvreux. Aktien ses av Mattias Isakson som en ”relativt trygg investering”, och den är med i Swedbanks Fokusportfölj och är även en sektorfavorit.

Rekommendationen är köp och riktkursen 117 kr. Delårsresultatet presenteras den 25 oktober.

Fortsatt marginalpress på Sandvik

För Sandvik väntas fortsatt marginalpress inom affärsområdet metallbearbetning och besparingsprogrammet väntas ge effekt först under fjärde kvartalet. Det stora problemet för metallbearbetning i dagsläget är svag industriefterfrågan från Tyskland och andra exportländer. Från affärsområdet gruv- och anläggning väntas däremot stabila siffror.

Att köpa Sandvik före rapporten kan vara förknippat med viss risk, skriver Mattias Isakson, men han anser ändå att aktien har god potential på sikt.

Rekommendationen är köp och riktkursen 202 kr. Delårsresultatet presenteras den 18 oktober.

Fortsatta svårigheter för Hexagon

Mätföretaget Hexagon är beroende av hur siffrorna ser ut för divisionerna Manufacturing Intelligence respektive Geosystems, som tillsammans står för 70 procent av bolagets försäljning.

Fortsatt svårigheter väntar sannolikt Manufacturing Intelligence på grund av den stora exponeringen mot Kina. Geosystems har haft stark tillväxt, men viss försvagning väntar då inga nya produkter annonserats under de senaste månaderna.

På sikt tror Swedbank och Kepler Cheuvreux attt Hexagon har mycket som talar för sig, och bolaget tillhör Swedbanks Sektorfavoriter. Men just det kommande kvartalet blir inte bland de starkare.

Rekommendationen är köp och riktkursen 548 kr. Delårsresultatet presenteras den 30 oktober.

Blandade siffror från Volvo

Lastbilstillverkaren Volvo lämnar sannolikt blandade siffror och orderingången för lastbilar tros minska med en tredjedel, främst på grund av den nordamerikanska marknaden. Leveransen av lastbilar bör dock hålla i sig där, tror Kepler.

Rörelsemarginalen (EBIT) väntas förbättras något och Kepler Cheuvreux reducerar prognoserna för 2020 med 17 procent inför rapporten, vilket resulterar i sänkt riktkurs.

Aktien är dock fortfarande köpvärd och riktkursen är satt till 150 kr. Aktien är med i Swedbanks Fokusportfölj. Delårsresultatet presenteras den 18 oktober.