Aktier Arne Kavastu Talving är en av Sveriges mest kända aktieprofiler. Han har utvecklat en egen strategi för sina aktieplaceringar – Kavastus trender. Med den har han 12 år i rad lyckats slå börsindex med god marginal. Nu delar han med sig av sina erfarenheter i sin första bok: Min vinnande väg bli rik på aktier. I en intervju med Privata Affärer berättar han mer om boken samtidigt som han bjuder på några börsfavoriter just nu.

Obligatoriska frågan: Varför har du skrivit boken?

Inspirationen att hjälpa andra att behandla börsen på bästa sätt. Börsen är ett minfält där många tyvärr trampar fel, vilket innebär medioker avkastning och minskat intresse att förvalta sina pengar. Efter att ha utbildat tusentals investerare och aktieintresserade under fem år så infann sig inspirationen att nå ut till lite bredare kretsar med mina kunskaper. Det gör mig ont i hjärtat att se folk misslyckas med sina investeringar.

Du har utvecklat en alldeles egen strategi för ditt aktiesparande. Hur kom det sig?

Jag har också under lång tid varit en medioker aktieplacerare, men efter en tid började jag ifrågasätta mig själv: Vad gör jag för fel, varför är mina resultat sämre än index? Det resulterade i en omfattande studie av mina investeringsvanor. Därefter började jag analysera börsen från alla möjliga håll och vinklar. Jag ville ge mitt investerande en rejäl chans att växa minst som börsindex och gärna bättre än så.

Beskriv din strategi i korthet.

Låt pengarna arbeta där de för stunden gör mest nytta till lägsta möjliga risk. Och det genom att ständigt söka sig till stabila framgångsrika bolag i långsiktigt stigande aktietrend. Risken minimeras genom stor spridning av bolag i aktieportföljen. Låt börsen stjäla lite av din tid dagligen, timlönen för denna uppoffring är magnifik.

Vad skiljer den från andra strategier för långsiktigt aktiesparande?

Det finns nästan lika många strategier som det finns aktieplacerare. Min metod har jag skapat alldeles själv utan att inspirerats av andra. Strategin är skräddarsydd för mina egenskaper och livsstil. Men passar naturligtvis helt eller delvis även för andra.

Hur bra har det fungerat för dig?

Sedan jag sjösatte min strategi 2009 så är jag nu inne på tolfte året i rad med ett resultat klart bättre än index. Mitt depåvärde skulle bara vara 10 procent mot dagens värde om jag förvaltat som aktieindex. Det är en överraskande bra utveckling som bara verkar fortsätta.

Vem ska läsa boken?

Egentligen alla, men det är en klar fördel att ha ett genuint intresse av aktieplaceringar.

Fungerar det för alla som vill följa din modell eller krävs speciella kunskaper?

Att ha disciplin utan känslor är en fördel. Annars bygger strategin på att hela tiden lägga sina placeringar på rätt sida sannolikhet, vilket innebär en överprestation mot index över tid. Många bäckar små blir en å som i sin tur rinner ut i en sjö… Som vanligt får man inget gratis. Det handlar om att förvandla sina egna ”spöken” till ”avkastningsänglar”. 

Vad tror du om Stockholmsbörsen den närmaste tiden, dvs fram till årsskiftet?

Just nu finns inga signaler om nedgång, så jag säger upp tills motbevisande signaler kommer.

Och på lite längre sikt?

Stor risk att den uppvärdering, som just nu pågår, får ett slut då bolagen kan få svårt att leva upp till förväntningarna.

Vilka är dina egna börsfavoriter just nu?

Det finns så många, men varför inte nämna två väldigt kända bolag och ett mindre känt.

Evolution Gaming – med imponerande tillväxt till höga marginaler, som borde premieras till en högre värdering.

Avanza – pålitlig tillväxt till hyfsad värdering. Så länge aktiemarknaden är glad så kommer antagligen bolaget ligga i min aktieportfölj.

Better Collective – noterat på Mid cap. Tillväxten i gamingbolaget är imponerande med vinstmarginaler på 20 procent. Fortsätter tillväxttakten i samma tempo så är värderingen på cirka 20 årsvinster alldeles för låg.

Ytterligare något klokt råd?

Spring nu inte och köp dessa tre bolag utan eftertanke. Gör din egen analys först. Lita inte blint på andras förmåga att analysera bolag.

Not: Kavastus bok ”Min vinnande väg” finns att köpa i Privata Affärers bokhandel här.