Demonstranter i Muzzafarabad i den pakistanskkontrollerade delen av Kashmir bränner en indisk flagga i protest mot att Indien dragit tillbaka Kashmirs självstyre.

Fond Spänningen mellan Indien och Pakistan gällande Kashmir ökar och i går stoppade Pakistan handeln med Indien. Den pakistanska börsen föll brant i går och i dag fortsätter fallet. Det är dåliga nyheter för investerare då Pakistan redan innan den uppblossande konflikten var en av de allra sämsta aktiemarknaderna i år.

I måndags drog den indiska regeringen tillbaka delar av Kashmirs självstyre, ett område som både Indien och Pakistan gör fullt anspråk på. Konflikten har pågått under de senaste 30 åren med varierande intensitet och nu ser vi alltså åter en eskalering.

I går meddelade Pakistan att man tillfälligt stoppar all handel med Indien samtidigt som man minskar de diplomatiska relationer. Börsen i Karachi föll 2,3 procent och i dag fortsätter fallet. Vid niotiden på morgonen svensk tid var index ned ungefär 2,5 procent.

Risken för ett storkrig tonas dock ned av fonden Tundra Pakistans förvaltare Mattias Martinsson.

”Även om vi ej förväntar oss en militär konflikt kommer det leda till hårda ord mellan Pakistan och Indien och oroa marknaden på kort sikt”, skriver han i ett marknadsbrev.

Och en ökad marknadsoro kunde inte komma vid ett sämre tillfälle. Pakistan är en av de allra sämsta aktiemarknaderna i år med en nedgång på över 20 procent. Inte minst de lokala investerarna är skeptiska och har sålt av aktier.

”Vi noterar stor pessimism bland lokala investerare. Emedan utländska investerare i år är nettoköpare för första gången sedan 2014 (USD 78m hittills i år) har lokala aktiefonder varit stora säljare (USD 161m). Under juli månad nettoköpte utländska investerare omkring USD 30m medan lokala aktiefonder sålde aktier för USD 44m”, skriver Mattias Martinsson.

De lokala investerarna flockas i stället kring pakistanska räntepapper som är klart mer attraktiva. Inte minst med tanke på att styrräntan nu ligger på 13,25 procent, den högsta i Asien.

– Förväntningar på tillväxt och vinstlyft finns helt enkelt inte. Det enda tillgångsslaget du kan tjäna pengar på är räntepapper, säger Ayub Khuhro, Chief Investment Officer at Faysal Asset Management, till Bloomberg.

Börsstatistiken visar också att handelsvolymen sjönk hela 62 procent under juli jämfört med samma månad i fjol, rapporterar Bloomberg.

– Varför placera i aktier när jag kan investera i räntepapper som ger 14,25 procent, frågar sig Ayub Khuhro, enligt Bloomberg.

Bloomberg rapporterar också att lokala investerares porföljfördelning gått från 31 procents räntepapper för två år sedan till 51 procent i dag.

På längre sikt är dock Pakistan en mycket intressant marknad, menar Tundra Pakistans förvaltare Mattias Martinsson.

”Efter den senaste tidens utveckling och framstegen Pakistan gjort såväl i reformarbetet som i sina internationella relationer har vår optimism kring Pakistan ökat väsentligt. Aktiemarknaden handlas på tioårslägsta mätt som värdering av eget kapital samtidigt som vi ser tecken på förändring som vi tror kan förändra bilden av Pakistan och på sikt resultera i betydande utländska inflöden av kapital”, skriver han i fondens senaste månadsbrev.

Tundra Pakistan är för övrigt den sämsta fonden på marknaden i år med en nedgång på 36 procent.  

Aktier
Kepler Cheuvreux: Nio köpvärda aktier med över 100 procents uppsida
Brexit
Allt klart för brexitStorbritannien lämnar EU natten mot lördag
Fed
Fed rör inte räntan
Rapport
Aktien som gett spararna 800 miljoner på en månadI kväll släpper Tesla rapporten
Aktie
Hufvudstadens C-aktie avlistas från börsen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens aktierekar
Räntan
Analyshus: Bostadsmarknaden kan stoppa räntesänkning
Börsen
Uppåt med rapportbolag i fokus
Rapporter
Börsjättar bland torsdagens rapportbolagBland annat Volvo, Stora Enso, H&M och SCA
Rapport
Oväntad extra utdelning lyfter Billerud Korsnäs
Foto: istockphoto
Placera
Tre svenska biotech-favoriter"Övertygande avkastning på börsen"
Konjunktur
Nordea: Svensk ekonomi vänder uppåt
Aktie
Nent vill sälja produktionsbolag
Hållbarhetssnack
Kull: Därför sparar vi i hållbara fonder"Det är Greta-effekten"
Rapport
SEB slog förväntningarna
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Rapport
Telias resultat bättre än väntatFlaggar för lägre kassaflöde
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Swedbank stuvar om i styrelsen
Rapport
Godisjätten slog förväntningarna
Rapport
Extra utdelning från Billerud
Aktie
Så ska Eniro undvika rekonstruktion
Gästkrönika
Förvaltaren: Två svarta svanar på mindre än en månad”Liten risk för större börsfall”
Foto: Hasan Jamali/AP/TT
Oljepriset
Opec kan agera vid efterfrågefall i virusepideminProduktionsbegränsningar kan utökas
28/1
Trading Direkt om coronavirus och Sverdrupfältet
Analys
Deutsche Bank: Atlas rapport en besvikelse
Spara
Här får du högst sparränta just nu