Karo Bio rasar efter brutet samarbete

Publicerad 2007-11-21 09:49

Forskningsbolaget Karo Bios aktien faller kraftigt på Stockholmsbörsen under fredagens handel efter beskedet att Bristol-Myers Squibb återlämnat substansrättigheter kring ett fetmaprojekt.

– Det är klart att det är ingen positivt laddad nyhet, men vi hade inte räknat med några intäkter på kort sikt från Bristol-Myers eftersom vårt aktiva deltagande i forskningsarbetet i projektet var avslutat och vi därmed inte har någon forskningsfinansiering från BMS, säger Karo Bios finanschef Bertil Jungmar till Nyhetsbyrån Direkt.

Han tillägger att licensavtalet med Bristol-Myers Squibb var Karo Bios minsta samarbetsavtal i pengar räknat. Det påverkar inte bolagets finansiella ställning på kort sikt.

– Enligt praxis var det samarbetsavtalet värderat till omkring 40 miljoner dollar. Det kan ställas i relation till att vårt samarbete med Merck värderas till 80 miljoner dollar och avtalet med Wyeth uppgår till cirka 100 miljoner dollar, säger Bertil Jungmar.

Bristol-Myers Squibb har samarbetat med Karo Bio inom behandlingar av fetma sedan 1997.

– Våren 2002 lade Bristol-Myers den substansen på hyllan och övergick till att titta på en bredare bas av substanser. Det som har framkommit nu är att ingen av dessa substanser har lyckats uppfylla samtliga kriterier, förklarar Bertil Jungmar.

BMS lägger nu ned utvecklingen av substanserna och för att gå vidare måste bolaget backa till preklinisk fas och då kan det behöva Karo Bios hjälp.

– De har det inte bett oss om än. Det är för tidigt att spekulera i något sådant, säger Bertil Jungmar.

Fokus i Karo Bios verksamhet för tillfället är projektet STAD, för behandlingar mot höga blodfetter.

– Det är ett av de projekt där vi har höga förhoppningar om en framtida samarbetspartner, säger finanschefen.

Strax före klockan 12.00 hade Karo Bios aktie gått ned 5:40 kronor, eller 16,9 procent, till 26:50.

(Direkt)