Placera Satsa på japanska aktier i år, uppmanar den amerikanska kapitalförvaltaren Columbia Threadneedle. Det finns flera skäl till att vara optimistisk över japanska aktier under 2020. Dels är de billiga, dels är japanerna duktiga på att utnyttja OS som en ekonomisk plattform för framtiden.

Just nu är japanska aktier bland de allra billigaste på alla utvecklade marknader. Det är det första skälet till att investera här.

Det andra skälet är Japans ekonomiska situation. Fjolårets utfall var modest, enligt kapitalförvaltaren, men tecken tyder på att den globala ekonomin nått botten nu, och om det är korrekt bör vi dra oss till minnes att MSCI Japan rusade cirka 50 procent på bara 19 månader när den förra botten nåddes under perioden 2016-2018. Det skriver Daisuke Nomoto, chef för japanska aktier på Threadneedle, i en analys på hemsidan.

Ingen hamstringsvåg

Många investerare är alltför uppmärksamma på negativiteter när det gäller Japan. Ett exempel är höjningen av momsen från 8 procent till 10 procent i oktober i fjol. Threadneedle förväntar sig inte att det kommer att påverka den japanska ekonomin särskilt negativt.

Skälet är att det gjordes några undantag vid momshöjningen samtidigt som vissa områden subventionerades. Ett tydligt tecken på att marknaden inte berörts särskilt negativt av momshöjningen är att den inte utlöste en hamstringsvåg, vilket varit fallet vid tidigare höjningar.

Och, argumenterar Threadneedle, om den japanska ekonomin verkligen var på väg mot botten skulle regeringen omedelbart offentliggöra olika sorters stöd för att motverka fallet.

Ökad arbetskraftsinvandring

En del investerare fäster sig vid den höga offentliga skuldsättningen, och den befolkningsmässiga obalansen med snabbt ökande antal seniora medborgare.

Eftersom personer i arbetsför ålder inte ökar i Japan har regeringen infört en del ekonomiska stöd för kvinnor som vill ut i arbetslivet. Kvinnor på arbetsmarknaden har varit relativt sällsynt, men nu syns tecken på viss ökning, och Threadneedle noterar att andelen arbetande kvinnor i Japan redan är högre än i USA.

Av samma skäl accepterar nu den japanska regeringen arbetskraftsinvandring, främst utbildade immigranter. På bara tio år har den utländska arbetskraften fördubblats.

Men det finns ytterligare en anledning till att satsa på Japan, eftersom produktiviteten i landet är den högsta bland alla utvecklade ekonomier. Det har skett genom växande IT-investeringar och arbetsmarknadsreformer.

Snabbt växande turism

Turism är en växande industri i öriket. Regeringen har ambitiösa planer på att fördubbla besökarantalet, från 30 miljoner årligen till 60 miljoner om tio år. Threadneedle tror att det är möjligt och hänvisar till ökningen sedan 2011 då det bara kom drygt 6 miljoner besökare till Japan.

Glöm inte heller bort att 2020 är ett olympiskt år där Japan än en gång står som värd. När det skedde senast, 1964, passade Japan på att lansera sina nya snabbtåg parallellt med OS, och fick därigenom ett mycket stort genomslag internationellt när hela världens press var samlad för spelen.

Banbrytande innovationer

Den här gången, i juli och augusti, kommer Japan att visa upp flera banbrytande teknologiska innovationer, återigen med hela världen som publik.

Tokyos Metropolitan Government uppskattar att den ekonomiska effekten blir sisådär 300 miljarder dollar, men ekonomisk baksmälla efter OS undviks sannolikt, vilket inte hör till vanligheterna vid olympiska spel. Den japanska regeringen har nämligen varit mycket noga med att inte överinvestera inför spelan.

Bara det är en god anledning till att 2020 blir ett mycket gott år för japanska aktier, avslutar kapitalförvaltaren Columbia Threadneedle.

Ränta
Riksbanksledamot: Noll ingen ny nedre gräns
Deklarationen
Två dagar kvar: Skaffa digital brevlåda för tidig skatteåterbäringDeklarationstjänsten öppnar 17 mars
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
SAS: Nordea sänker estimat och riktkurs på grund av coronaeffekter
25/2
Trading Direkt: Om coronavirusets framfart
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska köprekar
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
DNB: Värderingen har hunnit ikapp Evolution Gaming
Bank
Trendbrott: Allt färre köper bankaktier
Börsen
Återhämtningen kom av sig
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sektor
Verkstad: Svenska bolag överlag igång i Kina
Räntan
Jyske Bank inför negativ ränta på konton med över 250 000 danska kr
Asien
Viss återhämtning i Asien
Aktie
Mastercard sänker intäktsprognosen
Foto: AP/TT
Wall Street
Breda nedgångar på Wall Street
Börsen
Här är aktierna som står emot börsraset
Börsen
Sparekonomerna: Inte förvånande att börsen störtdykerSpår fortsatt turbulens närmaste tiden
PA-skolan
Extra kurstillfällen i populära PA-skolanSpetsa dina kunskaper om investeringar
Foto: Henrik Montgomery/TT
elpriset
Elpriset i februari det lägsta på 20 år ​​​​​​​Nytt rekord i vindkraftsproduktion
Foto: istockphoto
Pension
Så påverkas pensionen om du jobbar längre
Foto: AP / TT
Corona
Rekordhöga nivåer av blankning av kinesiska aktier
Analyser
Här är måndagens köprekar
Foto: Shutterstock
Sektor
Lyxprodukter: Nedåt för märkesbolagen
Placera
Hernhag: Fler fastighetsbolag kan sitta med "Svarte Petter"
Aktietips
DI: Hexatronic välpositionerat inför fiberrevolutionenRekommenderar köp
Aktietips
Tre heta köptips
Räntan
Riksbanken: Går inte utesluta negativ ränta i framtidenIngves: Ingen brådska höja räntan