Aktier I en intervju på Swedbanks placeringssajt Aktiellt svarar Swedbanks kapitalförvaltare Sebastian Martinsson på frågor om vilka aktier som är intressanta just nu, och om hur rapportsäsongen utvecklats. Volvo och storbankerna är favoriterna.

På frågan i intervjun i Aktiellt om kunderna just nu befinner sig på köp- eller säljsidan, svarar Sebastian Martinsson tveklöst att de befinner sig på köpsidan.

– Det har varit och är fortfarande en prövning av tålamodet när marknaden handlas i en konsolidering under så här lång tid. Kunderna vill aktivera sina likvida medel men den rätta övertygelsen finns inte riktigt där. På rapportdagen rör sig många aktier kraftigt och kunderna passar på att köpa om aktien sjunker som vi såg att till exempel Volvo gjorde.

Vilka är då enligt Sebastian Martinsson de hetaste aktierna just nu?

– Volvo är det många som köper efter rapporten, vilket vi också ser att insynspersoner i bolaget gör. Osäkerheten var stor hur bolaget påverkats av bristen på insatsvaror och återigen visar ledningen en god förmåga att leda bolaget. Det bidrog till att optimisterna vaknade till liv och passade på att köpa aktien, säger Sebastian Martinsson.

Utöver Volvo har bankerna varit aktuella för köp. Bankerna presterade bra rapporter och har goda möjligheter till stora utdelningar framöver vilket intresserar många, menar han.

Vilka aktier är då mindre intressanta just nu?

På den frågan blir svaret något mer diplomatiskt:

– Jag vill inte säga att några speciella aktier är ute i kylan då marknaden fortsatt befinner sig i ett behåll-läge i väntan på att klara av rapportperioden.

Nu när de flesta av de stora bolagen har rapporterat sammanfattar han denna rapportsäsong som huvudsakligen positiv.

– Det har hittills varit ett ställningskrig mellan optimister och pessimister. Jag har följt marknadens reaktion på strax över 200 rapporter och det är 50/50 om reaktionen varit positiv eller negativ. Överlag tycker jag att bolagen presenterar goda rapporter.

Med det svaret är Sebastian Martinsson ”fortsatt bekväm med att äga aktier”, som han uttrycker det.