Fed Som väntat lämnade den amerikanska centralbanken Federal Reserve styrräntan oförändrad. När det gäller räntebanan var styrelsen splittrad och flera spår räntesänkningar i år medan andra tror på oförändrad ränta. 

Federal Reserve lämnar målet för dagslåneräntan, Fed funds, oförändrat inom intervallet 2,25-2,50 procent.

Enligt Reuters enkät räknade 113 av 114 tillfrågade ekonomer med att målintervallet för Fed funds skulle lämnas oförändrat medan en trodde på en sänkning med 25 punkter.

Federal Reserves styrränta ändrades senast den 19 december 2018, då den höjdes med 25 punkter till ett intervall på 2,25-2,50 procent.

Fedkommittén var oenig om räntebeslutet, James Bullard ville att styrränteintervallet skulle sänkas med 25 punkter nu.

Kommittén bedömer fortsatt att en uthållig expansion i den ekonomiska aktiviteten, starka arbetsmarknadsförhållanden och en inflation nära kommitténs symmetriska 2-procentsmål på medellång sikt är det mest troliga, ”men osäkerheten runt dessa utsikter har ökat”.

”I ljuset av dessa osäkerheter och ett dämpat inflationstryck kommer kommittén noga bevaka implikationerna av inkommande information för de ekonomiska utsikterna och kommer att agera lämpligt för att förlänga expansionen, med en stark arbetsmarknad och inflationen nära det symmetriska 2-procentsmålet”, skriver FOMC.

Beträffande timing och storlek på kommande räntejusteringar noterar FOMC att man ska bevaka realiserade och förväntade ekonomiska förhållanden i relation till målet om maximal sysselsättning och det symmetriska 2-procentiga inflationsmålet.

Utvärderingen kommer att inkludera mått på arbetsmarknadsförhållanden, indikatorer på inflationstryck och inflationsförväntningar, och mått på finansiell och internationell utveckling.

Medianprognos oförändrad ränta i år

Fed-ledamöternas medianränteprognoser för styrräntan antyder att den kommer att lämnas oförändrad under 2019. I mars var motsvarande prognos att styrräntan skulle lämnas oförändrad under året.

Det framgår av de ”centrala tendensprognoser” som Fed-ledamöterna tagit fram till FOMC-mötet den 18-19 juni, och som publicerades på onsdagen.

Kommittén är dock tydligt splittrad om räntan i år, sju ledamöter ser 50 punkter lägre ränta vid årsskiftet, en ser 25 punkter lägre ränta, åtta ser oförändrad ränta medan en ledamot ser 25 punkter högre ränta vid årsskiftet.

Ledamöternas medianprognos för styrräntan, Fed funds landar på 2,4 procent i slutet av 2019, 2,1 procent i slutet av 2020, och 2,4 procent i slutet av 2021. Det skulle antyda oförändrad ränta i år, en räntesänkning med 25 punkter 2020 och en räntehöjning med 25 punkter under 2021. På lång sikt ser ledamöterna en Fed funds ränta på 2,5 procent.

I motsvarande prognoser i mars var medianprognosen 2,4 procent i slutet av 2019, 2,6 procent i slutet av 2020, 2,6 procent i slutet av 2021 och 2,8 procent på längre sikt. Det skulle antyda oförändrad ränta under 2019, en höjning 2020 och därefter oförändrad ränta under 2021.

Inflationsprognoserna har sänkts 0,3 procentenheter för 2019 beträffande PCE-inflationen 0,2 procentenheter vad gäller kärn-PCE-inflationen.

Ekonomin växer i måttlig takt

Fed-kommittén fastslår att ny information sedan föregående möte tyder på att arbetsmarknaden är fortsatt stark och att den ekonomiska aktiviteten har växt i en ”måttlig” takt.

Det framgår av pressmeddelandet i samband med Federal Reserves räntebesked på onsdagen.

Vid föregående FOMC-möte, den 30 april-1 maj, konstaterade kommittén att ny information tydde på att arbetsmarknaden var fortsatt stark och att den ekonomiska aktiviteten hade växt i en ”solid” takt.

Sysselsättningen har varit solid, i genomsnitt, de senaste månaderna och arbetslösheten har varit fortsatt låg. Hushållens konsumtion verkar ha ökat jämfört med i början av året men företagens fasta investeringar har varit svaga.

Totala inflationen och inflationen exklusive livsmedel och energi ligger under 2 procent.

Marknadsbaserade mått på inflationsförväntningarna har varit sjunkit, men enkätbaserade mått på inflationsförväntningarna på lång sikt har inte ändrats mycket.

Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Rapport
Urstarkt resultat för VolvoMen orderingången minskar
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Rejält sur börsöppning
Foto: Björn Larsson/TT
Rapport
Starkt resultat av Swedish Match
Rapport
Nordeas resultat under förväntanVd missnöjd med utvecklingen
Rapport
Electrolux slog förväntningarna
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Rapport
Telias omsättning sjunker
Foto: Henrik Montgomery/'TT
Rapport
Ökad vinst för Intrum
Rapport
Essitys resultat strax under förväntan
Asien
Nedåt i Asien
Fonder
Här är sommarens bästa fonder
Foto: AP/TT
Wall Street
Handelsoro sänkte New York-börserna
Aktie
SHB slopar trading-case efter svag rapport
Bolån
Bankerna där snitträntorna rört sig mest
16/7
Trading Direkt: Hajpade fondförvaltaren om gaming och e-sportbolag
Aktietips
Förvaltarens nya aktiefynd
Foto: istock
Kryptovalutor
Förslag förbjuda tech-bolag lansera kryptovalutor
Räntan
Fedchef: Centralbanken bör överväga räntesänkningar
Foto: Tomas Oneborg /TT-SvD
Aktier
Här är miljardärernas favoritaktier
Foto: Vidar Nuud/NTB/TT
Näthandel
Resor störst på nätet
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Färre villor säljs
Rapporter
Bättre än väntat för bostadsjättar
Foto: David Lagerlöf (Indecap) / Magnus Glans (Pensionsmyndigheten)
Krönikan:
Mats Lagerqvist: Sluta skräm spararna
Foto: Hasse Holmberg/TT
Bostäder
Mäklarbarometern: Svagt intresse för renoveringsobjekt
Foto: Jon Olav Nesvold/NTB/TT
Konsumentskydd
Ny EU-lag kan försvåra kortbedrägerier
Foto: Fredrik Sandberg/Johan Hallnäs/TT
Börsen
Sifo: Fler tror på börsuppgång
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Köpråd
Råd: Köp SSAB och Getinge