Bostad Att anses vara bunden av ett köpeavtal för en bostad, trots att datumet för inflyttning är okänt, är orimligt och bör anses vara oskäligt. Det säger juristen Ingrid Uggla, specialiserad på frågor om bostadsrätter, till Nyhetsbyrån Direkt.

”I tidpunkten för upplåtelse ingår rätten till tillträde i nära anslutning”, anser hon.

Enligt en dom från Stockholms tingsrätt på tisdagen har ett par inte rätt att dra sig ut ett förhandsavtal som tecknats för en lägenhet i SSM:s projekt West Side Solna. Detta då upplåtelseavtalet inte ansågs ha försenats, medan det i förhandsavtalet inte angetts någon tidpunkt för själva tillträdet mer än att datumet för tillträdet skulle meddelas senast sex månader före bostaden står färdig.

”En försening av tillträdet enligt det här förhandsavtalet kan komma i fråga först när datum för tillträde meddelats”, hette det i domen.

Konsumentskydd

SSM hade i bokningsavtalet angivit en preliminär tidpunkt för inflyttningen men det kan enligt tingsrättsdomen inte anses innebära att föreningen har avtalat med paret om ett visst datum för tillträde. En rådman var skiljaktig och hänvisade till att de som tecknar förhandsavtal är konsumenter och där upplåtelsetidpunkt syftar till att skydda dessa.

Ingrid Uggla säger till Direkt att hon ”innerligt hoppas” att denna dom överklagas. Skulle det visa sig att det inte krävs något specificerat datum för inflytt i ett förhandsavtal anser hon att det från politiskt håll borde ses över om dessa avtal ska förbjudas då de inte ger något konsumentskydd.

Annat utfall i tidigare dom

Tidigare har Stockholms tingsrätt dömt till fördel för en köpare i ett projekt vid Telefonplan när bygget var upp till tio veckor försenat, vilket byggaren Savana invest överklagat till hovrätten. I april gav Nacka tingsrätt ett par som hade tecknat ett förhandsavtal om att köpa en bostad av Tribecagruppen rätt till hävning då tillträdet var minst tio veckor fördröjt, något som inte ansågs vara ”skälig tid”.

SSM har, utöver det par vars talan ogillats i tingsrätten, en grupptalan med dryga 50 köpare i projektet West Side Solna med 252 lägenheter som vill dra sig ur sina köpeavtal på grund av den långa förseningen. Därutöver har nära 50 förhandstecknare i SSM:s Telefonplansprojekt Metronomen med 188 bostadsrätter inkommit med motsvarande stämningar. Förseningarna, i förhållande till de färdigställandetidpunkterna som angavs vid säljstart, har i SSM-fallen varit runt ett till två år.

Bekräftat förhandsavtal

SSM har under hela tiden ansett att dessa stämningar varit ogrundade och framhöll i ett pressmeddelande på tisdagen att tingsrätten i sin dom bekräftade att förhandsavtalet med bostadsrättsföreningen West Side Solnas var giltigt.

Enligt nuvarande preliminära tidsplan för tillträde ska detta ske mellan årets tredje kvartal och det första kvartalet 2020. Anledningen till förseningen mot ursprungsplanen om mellan första och tredje kvartalet 2018 beror på att detaljplanen blev överklagad av en närboende och därmed försenad med cirka ett år, samt att handläggningen av bygglovet tagit längre tid än beräknat, skriver SSM på sin hemsida.

”Vi inser att det kan komma som en besvikelse att den preliminära tiden för tillträde flyttats fram. Vi beklagar detta. Vi har under hela processen haft en tät dialog med kommunen och arbetat skyndsamt för att tillhandahålla det material som efterfrågats”, heter det vidare.

 

Aktiechatt
Hernhag: Fyra stabila aktier för sommarportföljen
Gästkrönika
Börspsykologen: Låt känslorna ta semester när du ser över portföljenEn portfölj har inte några känslor - varför ska du ha det för den?
Pamndemin
Trump: Det här är mycket bättre än ett "V"Kallar covid-pandemin för "Kinapesten"
Krisen
Amerikansk sysselsättning steg oväntat i majGlädjeskutt på börserna
Börsen
Jobbsiffror fick börsen att lyfta
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Val 2020
ING: Fortsatt oförutsägbart inför höstens presidentval
5/6
Trading Direkt: Detta driver börsen just nu
Placera
Flera CFD-bolag med svenska kunder stoppasAllvarliga brister i verksamheten
Foto: istockphoto
Brexit
Omvärldsstrategen: Brexit styr marknaderna i höst
Analys
Di: Dags att ta hem vinsten i SCA
Analys
Danske köpstämplar Ascelia Pharma
Analys
Danske slopar köprek för NobinaSer ökad konkurrens
Sektor
Obefintligt flygresande ger svaga trafiktalMen maj ändå bättre än april
Analys
Nordea: Zyn och återköp väntas lyfta Swedish Match vinst
Aktie
Boliden: Gruvbrand kostar 200 miljoner
Aktie
Clas Ohlsons vd lämnar bolagetLotta Lyrå har fått nytt jobb
Rapport
Slacks rapport en besvikelseFörväntningar på coronalyft
Spara
Regeringen vill förbjuda inlåningsföretag utan garanti
Placera
Ålandsbanken ökar exponeringen mot europeiska aktier
Pandemin
Reserestriktionerna inom Sverige hävs
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Sparebank 1: Sälj SAS innan det är för sentVarnar för utspädning vid emission
Börsen
IG: Historiens starkaste 50-dagarsrally
SBAB: Bopriserna står pallKan rentav stiga något i år
Bolån
FI: Bolåntagare har bra marginaler