Bostad Att anses vara bunden av ett köpeavtal för en bostad, trots att datumet för inflyttning är okänt, är orimligt och bör anses vara oskäligt. Det säger juristen Ingrid Uggla, specialiserad på frågor om bostadsrätter, till Nyhetsbyrån Direkt.

”I tidpunkten för upplåtelse ingår rätten till tillträde i nära anslutning”, anser hon.

Enligt en dom från Stockholms tingsrätt på tisdagen har ett par inte rätt att dra sig ut ett förhandsavtal som tecknats för en lägenhet i SSM:s projekt West Side Solna. Detta då upplåtelseavtalet inte ansågs ha försenats, medan det i förhandsavtalet inte angetts någon tidpunkt för själva tillträdet mer än att datumet för tillträdet skulle meddelas senast sex månader före bostaden står färdig.

”En försening av tillträdet enligt det här förhandsavtalet kan komma i fråga först när datum för tillträde meddelats”, hette det i domen.

Konsumentskydd

SSM hade i bokningsavtalet angivit en preliminär tidpunkt för inflyttningen men det kan enligt tingsrättsdomen inte anses innebära att föreningen har avtalat med paret om ett visst datum för tillträde. En rådman var skiljaktig och hänvisade till att de som tecknar förhandsavtal är konsumenter och där upplåtelsetidpunkt syftar till att skydda dessa.

Ingrid Uggla säger till Direkt att hon ”innerligt hoppas” att denna dom överklagas. Skulle det visa sig att det inte krävs något specificerat datum för inflytt i ett förhandsavtal anser hon att det från politiskt håll borde ses över om dessa avtal ska förbjudas då de inte ger något konsumentskydd.

Annat utfall i tidigare dom

Tidigare har Stockholms tingsrätt dömt till fördel för en köpare i ett projekt vid Telefonplan när bygget var upp till tio veckor försenat, vilket byggaren Savana invest överklagat till hovrätten. I april gav Nacka tingsrätt ett par som hade tecknat ett förhandsavtal om att köpa en bostad av Tribecagruppen rätt till hävning då tillträdet var minst tio veckor fördröjt, något som inte ansågs vara ”skälig tid”.

SSM har, utöver det par vars talan ogillats i tingsrätten, en grupptalan med dryga 50 köpare i projektet West Side Solna med 252 lägenheter som vill dra sig ur sina köpeavtal på grund av den långa förseningen. Därutöver har nära 50 förhandstecknare i SSM:s Telefonplansprojekt Metronomen med 188 bostadsrätter inkommit med motsvarande stämningar. Förseningarna, i förhållande till de färdigställandetidpunkterna som angavs vid säljstart, har i SSM-fallen varit runt ett till två år.

Bekräftat förhandsavtal

SSM har under hela tiden ansett att dessa stämningar varit ogrundade och framhöll i ett pressmeddelande på tisdagen att tingsrätten i sin dom bekräftade att förhandsavtalet med bostadsrättsföreningen West Side Solnas var giltigt.

Enligt nuvarande preliminära tidsplan för tillträde ska detta ske mellan årets tredje kvartal och det första kvartalet 2020. Anledningen till förseningen mot ursprungsplanen om mellan första och tredje kvartalet 2018 beror på att detaljplanen blev överklagad av en närboende och därmed försenad med cirka ett år, samt att handläggningen av bygglovet tagit längre tid än beräknat, skriver SSM på sin hemsida.

”Vi inser att det kan komma som en besvikelse att den preliminära tiden för tillträde flyttats fram. Vi beklagar detta. Vi har under hela processen haft en tät dialog med kommunen och arbetat skyndsamt för att tillhandahålla det material som efterfrågats”, heter det vidare.

 

Aktietips
Här är storbankens nya aktiefavoriterByter ut två bolag i fokusportföljen
Fonder
Här är fonderna som gynnas av gigantiska läkemedelsaffären
Bolån
SBAB sänker boräntorna”Det extrema läget fortsätter”
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens aktieanalyser
Börsen
Skogsbolag i topp på sidledes börs
Foto: Anders Wiklund/TT
Råvaror
Guldet på sexårshögstaMen rallyt testas redan i kväll
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktier
Megaaffär i läkemedelssektornAbbvie köper Allergan i affär för 63 miljarder dollar
Analys
DNB: Det värsta är över för Leo VegasHöjer riktkursen och upprepar köp
25/6
Trading Direkt jämför börsens fastighetsbolag
Försäkring
Bättre information om kollektivavtalade försäkringar och pensionerArbetsmarknadens parter bildar gemensamt bolag
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Mäklarpanelen: Fördel för köparna minskar
Rapport
Ökad förlust för modebolagetFörstärker åtgärdsprogrammet
Billerud Korsnäs i mångmiljardaffär med AMF
Asien
Breda nedgångar i Asien inför G20
Fed
Trump: Jag kan sparka Powell - men tänker inte göra det
Handelskriget
Danske räknar med vapenvila i handelskrigetEskalering skulle däremot sätta press på börsen
Aktietips
Tre köpvärda aktier - och en du inte ska teckna
Aktietips
Dukat för tillväxt i DuniDI rekommenderar köp
Foto: istockphoto
Börsen
Investeringschefen: G20-mötet avgör börshumöret i sommarRäntesänkningar räcker inte
Fonder
Fonderna som fått guldmedalj av Morningstar
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Aktie
Blankarna fortsatt intresserade av Fingerprint
Analö
Kepler: Därför är det köpläge i industrikonglomeratet
Foto: Johanna Norin/TT
Analys
Pareto: Köpläge i Sandvik innan vändningen
Bostad
Rekordfå annonser om nyproduktion
Sektor
HSBC varnar för fler vinstvarningar i flygsektorn
Räntan
Capital Economics utesluter svensk räntesänkning
Skatt
Regeringen vill avskaffa värnskatten