Bostad Att anses vara bunden av ett köpeavtal för en bostad, trots att datumet för inflyttning är okänt, är orimligt och bör anses vara oskäligt. Det säger juristen Ingrid Uggla, specialiserad på frågor om bostadsrätter, till Nyhetsbyrån Direkt.

”I tidpunkten för upplåtelse ingår rätten till tillträde i nära anslutning”, anser hon.

Enligt en dom från Stockholms tingsrätt på tisdagen har ett par inte rätt att dra sig ut ett förhandsavtal som tecknats för en lägenhet i SSM:s projekt West Side Solna. Detta då upplåtelseavtalet inte ansågs ha försenats, medan det i förhandsavtalet inte angetts någon tidpunkt för själva tillträdet mer än att datumet för tillträdet skulle meddelas senast sex månader före bostaden står färdig.

”En försening av tillträdet enligt det här förhandsavtalet kan komma i fråga först när datum för tillträde meddelats”, hette det i domen.

Konsumentskydd

SSM hade i bokningsavtalet angivit en preliminär tidpunkt för inflyttningen men det kan enligt tingsrättsdomen inte anses innebära att föreningen har avtalat med paret om ett visst datum för tillträde. En rådman var skiljaktig och hänvisade till att de som tecknar förhandsavtal är konsumenter och där upplåtelsetidpunkt syftar till att skydda dessa.

Ingrid Uggla säger till Direkt att hon ”innerligt hoppas” att denna dom överklagas. Skulle det visa sig att det inte krävs något specificerat datum för inflytt i ett förhandsavtal anser hon att det från politiskt håll borde ses över om dessa avtal ska förbjudas då de inte ger något konsumentskydd.

Annat utfall i tidigare dom

Tidigare har Stockholms tingsrätt dömt till fördel för en köpare i ett projekt vid Telefonplan när bygget var upp till tio veckor försenat, vilket byggaren Savana invest överklagat till hovrätten. I april gav Nacka tingsrätt ett par som hade tecknat ett förhandsavtal om att köpa en bostad av Tribecagruppen rätt till hävning då tillträdet var minst tio veckor fördröjt, något som inte ansågs vara ”skälig tid”.

SSM har, utöver det par vars talan ogillats i tingsrätten, en grupptalan med dryga 50 köpare i projektet West Side Solna med 252 lägenheter som vill dra sig ur sina köpeavtal på grund av den långa förseningen. Därutöver har nära 50 förhandstecknare i SSM:s Telefonplansprojekt Metronomen med 188 bostadsrätter inkommit med motsvarande stämningar. Förseningarna, i förhållande till de färdigställandetidpunkterna som angavs vid säljstart, har i SSM-fallen varit runt ett till två år.

Bekräftat förhandsavtal

SSM har under hela tiden ansett att dessa stämningar varit ogrundade och framhöll i ett pressmeddelande på tisdagen att tingsrätten i sin dom bekräftade att förhandsavtalet med bostadsrättsföreningen West Side Solnas var giltigt.

Enligt nuvarande preliminära tidsplan för tillträde ska detta ske mellan årets tredje kvartal och det första kvartalet 2020. Anledningen till förseningen mot ursprungsplanen om mellan första och tredje kvartalet 2018 beror på att detaljplanen blev överklagad av en närboende och därmed försenad med cirka ett år, samt att handläggningen av bygglovet tagit längre tid än beräknat, skriver SSM på sin hemsida.

”Vi inser att det kan komma som en besvikelse att den preliminära tiden för tillträde flyttats fram. Vi beklagar detta. Vi har under hela processen haft en tät dialog med kommunen och arbetat skyndsamt för att tillhandahålla det material som efterfrågats”, heter det vidare.

 

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fyra intressanta aktier efter nedgången
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street: Uppåt på bred front
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Stark avslutning på svag vecka
Aktie
Carnegies favorit i verkstadssektorn
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Aktieägare stämmer Novo Nordisk på 17 miljarder
Bomarknaden
Analytiker: Bomarknaden ljusnar när räntorna förblir låga
Foto: Hanna Franzén/TT
Räntan
Swedbank: Chansen för höjning har runnit ut i sanden"Ingen höjning varken 2019 eller 2020"
Foto: istockphoto
Analyser
Flera köprekar bland analyserna
16/8
Trading Direkt: Ratos och Nibe – och recessionsrisken
Guld
Ny "bull-period" för guldet"Men silvret är ännu intressantare"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Ratos klart under förväntan
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Nibe nådde inte upp till förväntningarna
Räntan
ECB-ledamot flaggar för stort stimulanspaket i höst"Räntesänkningar och obligationsköp"
Kurser
Våra kurser gör dig till en bättre investerareAnmäl dig nu
Aktier
Pictet överväger sälja ut USA-tillgångarUnderviktar globala aktier
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Rapport
Något sämre för HolmenInleder återköp av aktier
Rapport
Starkt resultat från dagligvarubolagetAktiekursen på rekordnivå
Foto: istockphoto
Aktier
Swedbank trotsar trenden – ökar aktievikten"Normal ränta öppnar för högre värderingar"
Analys
Pareto sätter köprek på Leo VegasSer potential i Storbritannien
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bolån
"Storbankerna pressade på bolånemarknaden"Alla mindre aktörer tar marknadsandelar
Aktie
Clas Ohlson ökade försäljningen med 11 procentStark ökning av e-handeln
Rapport
Motvind för Vestas
Rapport
E-handelsbolaget "i bra form"Behåller prognos om stark tillväxt
Rapport
Väsentligt bättre resultat för Fingerprint
Aktier
Tre aktietips från Affärsvärlden
Rapport
Stillfront höjde omsättningen med 46 procent