Ekonomi Vd:n och styrelseordföranden för USA:s största bank JP Morgans, Jamie Dimon, säger att han förbereder banken för en ekonomisk orkan och råder investerare att göra detsamma. Enligt honom kommer banken framöver att vara mer konservativ med sin balansräkning. Det rapporterar CNBC.

Jamie Dimon har tidigare sagt att det är åskmoln, men han har nu alltså ändrat det till en ”ekonomisk orkan”.

Medan förhållandena kan vara ”okej” i nuläget, vet ingen om orkanen är liten eller om det är en ”superstorm Sandy”, uppgav han vid en konferens i New York.

”Du borde förbereda dig”, sade han och fortsatte med: ”JP Morgan förbereder sig och vi kommer att vara väldigt konservativa med vår balansräkning”.

Det är två huvudfaktorer som oroar honom. Den första är att Fed har signalerat att centralbanken ska minska sin balansräkning. De kvantitativa åtstramningarna, QT, är schemalagda att inledas under juni och kommer därefter att öka till 95 miljarder i månaden i minskade obligationsinnehav.

Enligt Jamie Dimon finns det inget motstycke till denna kvantitativa åtstramningscykel. Centralbanker har inte heller något val för att det är för mycket likviditet i systemet och de måste ta bort en del av likviditeten för att stoppa spekuleringarna, minska bostadspriserna och liknande, sade han.

Den andra faktorn som oroar honom är kriget i Ukraina och dess påverkan på råvaror, som livsmedel och drivmedel.

Oljepriserna måste nästan stiga på grund av störningarna och kan gå till 150 eller 175 dollar per fat, resonerade han. Oljepriserna handlas runt 115–120 dollar på onsdagseftermiddagen.

”Vi vidtar inte de rätta åtgärderna för att skydda Europa från vad som kommer att hända med oljan i det korta perspektivet”, konstaterade han.