Placera Den senaste tidens marknadsturbulens orsakad av oron kring den nya virusmutationen omikron utgör ett köpläge där investerarna bör fokusera på så kallade "återöppningsaktier" och råvaror, enligt den amerikanska banken JP Morgans strateger.

Omikron må vara mer smittsam, vilket tidiga data indikerar, men statistiken visar också att mutationen är mindre dödlig och således passar väl in i det historiska mönstret över hur virus utvecklas, skriver strategichefen Marko Kolanovic och strategen Bram Kaplan.

Sammantaget kan utvecklingen kring mutationen vara positiv för risktillgångsmarknader, givet att omikron faktiskt kan innebära att pandemins slut går att skymta i horisonten.

”Omikron kan vara en katalysator för en brantare (inte planare) räntekurva, vilket innebär rotation från tillväxt- till värdeaktier, säljpress på covid- och nedstängningsvinnare och rally i återöppningssektorer”, skriver strategerna.

Fallet som noterats i marknaderna är en möjlighet att köpa in sig, framför allt i cykliska bolag som tappat, råvaruslag och återöppningsaktier samt att positionera för högre räntor, enligt JP Morgan-duon.

Synen på att omikron kan vara början på slutet för pandemin baseras på antagandet att en mindre dödlig men mer smittsam mutationen leder till fler smittade, men lättare sjukdom och en mer utbredd immunitet. Då kan den dödliga pandemin ta slut och övergå i något som mer liknar säsongsinfluensa, skriver strategerna.

Mer om den spaningen går att ta del av i ett avsnitt av Nyhetsbyrån Direkts podcast, som publicerades tidigare i veckan.