JP Morgans vd Jamie Dimon.

Fed Det finns en betydande risk för att Federal Reserve tvingas till en skarp policyomläggning under nästa år, trotts pågående retorik för att dämpa oron över inflationen och eventuella räntehöjningar, enligt uttalanden från storbanken JP Morgans vd Jamie Dimon.

Fed-ordföranden Jerome Powell har redan påtalat att det innan årets slut kan komma att ske en nedskruvning av den extremt expansiva och stimulerande penningpolitik som förts sedan pandemins utbrott.

Nya besked från Federal Reserve och Jerome Powell väntas senare under onsdagen, i samband med stundande räntebesked, och den senaste tidens glödheta inflationsuppgång har fått vissa investerare att börja skruva på sig. Om utvecklingen fortsätter kommande månader så blir centralbanken tvungen att agera hastigt, spår bankchefen i en intervju med CNBC.

Ett sådant scenario, där inflationen blir så hög att ”centralbanken får kasta sig på nödbromsen” kommer leda till stora reaktioner i marknaden, menar Jamie Dimon.

”Jag säger inte att det kommer bli så här, men det är möjligt att scenariot förverkligas nästa år och att man måste börja dämpa likviditeten. Fed kan inte alltid vara proaktiv. Någon gång kommer man behöva vara reaktiv”, sade han med hänvisning till Federal Reserves fokus på att ”vänta och se” utifrån inkommande data snarare än prognoser och förväntningar.

Hittills har Jerome Powell likt de flesta andra centralbankscheferna argumenterat för att inflationen är övergående, en temporär effekt av återöppningar från pandemin och uppstartsproblem som skapat störande flaskhalsar i leverantörskedjor som leder till prishöjningar på varor i ekonomin.

Om inflationssiffrorna fortsätter öka eller ligga kvar på höga nivåer såsom augustiläsningen på 5,3 procent in i december så måste kanske centralbankirerna erkänna att mer av inflationen är klistrigare – här för att stanna – än vad som tidigare prisats in i penningpolitiken.

”Jag har svårt att se att vi i ett sådant läge går in i december och fortsätter kalla det för övergående om det pågår så pass länge”, sade han med tillägget att paniken nog kan hållas stången om också tillväxten fortsätter växla upp.

”I mina ögon ser det ut som att vissa delar av inflationen är övergående medan andra delar inte är det. Det är ingen katastrof”, sade han.