Notering Det Lidingöbaserade fastighetsföretaget John Mattson ska genomföra en ägarspridning och notera bolagets aktier på Nasdaq Stockholms huvudlista. Det framgår av ett pressmeddelande på onsdagen efter ett preliminärt besked i slutet av mars.

Priset per aktie i erbjudandet är 90 kronor, vilket motsvarar ett sammanlagt värde om 3.030 miljoner kronor för det totala antalet aktier i John Mattson. Erbjudandet omfattar 14,5 miljoner aktier som erbjuds av huvudägaren AB Borudan Ett som är familjeägt av Kerstin Skarne, dotter till John Mattson.

Vidare har huvudägaren genom en övertilldelningsoption åtagit sig att sälja ytterligare högst cirka 2,2 miljoner aktier. Om övertilldelningsoptionen utnyttjas till fullo uppgår värdet på erbjudandet till 1.501 miljoner kronor, motsvarande 49,5 procent av det totala antalet aktier i bolaget.

Första AP-fonden, Länsförsäkringar Fonder, Carnegie Fonder, Prior & Nilsson, Fidelity och Tagehus Holding har med förbehåll för vissa villkor åtagit sig att förvärva aktier för totalt högst 910 miljoner kronor. Det motsvarar 30 procent av det totala antalet aktier i bolaget efter erbjudandet.

John Mattson Fastighetsföretagen är Lidingös största fastighetsägare med närmare 2.200 lägenheter. Bolaget grundades 1965 av byggmästare John Mattson.

”John Mattson har utvecklats som bolag och utvecklat sina bostadsområden under de senaste åren. Bolaget har uppgraderat över 1.000 lägenheter, kompletterat med över 100 nya lägenheter och närservice, utbildningslokaler samt mötesplatser. Drygt 600 lägenheter har förvärvats. Strategin framåt är fortsatt utveckling genom förvaltning, förädling, förtätning samt förvärv i Stockholmsregionen. En notering förstärker våra möjligheter att erbjuda fler hyresgäster goda livsmiljöer över generationer”, säger vd Siv Malmgren.

Anmälningsperioden för allmänheten i Sverige väntas pågå mellan den 23 maj och 3 juni 2019. Institutionella investerare har ytterligare en dag på sig att teckna.

Beräknad första dag för handel i bolagets aktier på Nasdaq Stockholm är den 5 juni 2019.

Nasdaq Stockholm har bedömt att John Mattson uppfyller gällande noteringskrav. I sedvanlig ordning förutsätter ett godkännande bland annat att spridningskravet för bolagets aktie uppfylls.

Carnegie Investment Bank och Handelsbanken är Joint Global Coordinators och Joint Bookrunners i samband med erbjudandet. Gernandt & Danielsson Advokatbyrå KB är legal rådgivare till bolaget och huvudägaren.

 

Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Sparebank 1: Sälj SAS innan det är för sentVarnar för utspädning vid emission
ECB
ECB utökar coronastimulansernaRäntan som väntat oförändrad
Spara
Regeringen vill förbjuda inlåningsföretag utan garanti
Börsen
Börsen under nollstrecket
Placera
Ålandsbanken ökar exponeringen mot europeiska aktier
Börsen
IG: Historiens starkaste 50-dagarsrally
Analyser
Här är torsdagens köprekar
SBAB: Bopriserna står pallKan rentav stiga något i år
Analyser
Analytikerna tror på Clas Ohlson
Bolån
FI: Bolåntagare har bra marginaler
Placera
Blackrock: Asien gynnas när återhämtningen kommerKinesiska och indiska obligationer lockar
Krisen
FI: Krisen är inte över
Foto: Shutterstock
Analys
Analys: Africa Oil positionerat för att skapa värde
Foto: Henrik Montgomery/TT
Pandemin
Astra Zeneca en av fem på Vita husets vaccinlista
Foto: istockphoto
Asien
Blandat på Asiens börser
Foto: AP/TT
Wall Street
Breda uppgångar på Wall Street
Fonder
Pictet startar fond med fokus på familjeföretag
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens färska köprekar
Analys
Carnegie: Vitrolife tillhör eliten när efterfrågan återvänderRekommenderar köp
Foto: Shutterstock
Fonder
Nu vänder Indienfonderna uppåt
Analys
DNB: Essitys positiva trend har brutitsSänker till sälj
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
SEB: Net Ent kan komma tillbaka till historiska nivåer
Analys
Carnegie dubblar riktkursen för Lundin Energy
Aktier
Här är norrmännens favoritaktier just nu