Analys Swedish Match förväntade tillväxt motiverar inte nuvarande värdering och det faktum att bolaget handlas med 33 procents premie mot sina sektorkollegor.

Det skriver Jefferies International som tagit upp bevakningen av Swedish Match med rekommendationen underperform, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på fredagen.

Jefferies riktkurs ligger på 419 kronor och hamnar därmed i bottenskiktet av de 16 analytiker som täcker Swedish Match, enligt Bloomberg News. Bara Credit Suisse och Carnegie ligger lägre, bägge med riktkursen 375 kronor.

Jefferies anser bland annat att marknaden kan vara för optimistiskt inställd till utvecklingen för Swedish Match svenska snus i USA och till expansionen av det tobaksfria nikotinsnuset Zyn.

”Swedish Match volymtillväxt har hittills varit imponerande, men vi väntar oss att den avtar, skriver Jefferies och pekar på att distributionen av produkterna kan komma att bli en utmaning efter att en viss nivå nåtts och att trycket från konkurrenterna väntas öka.

Jefferies pekar också på att vissa faktorer på den skandinaviska snusmarknaden, som tidigare motiverat att Swedish Match handlats med en premie, nu känns mindre relevanta – däribland kategoritillväxten, den dominanta marknadspositionen samt ett potentiellt bud på snusbolaget.

”Trots den senaste tidens starka förbättring för snuset i Skandinavien tycker vi att marknaden sätter för stor tilltro till fortsatta framsteg”, skriver Jefferies.

Vad gäller den amerikanska cigarrverksamheten bedömer Jefferies att Swedish Match volymer i det korta perspektivet kommer att pressas av konkurrensen från Imperial Tobacco. På längre sikt väntas regulatoriska åtstramningar leda till en avmattning för hela cigarrmarknaden.

På fredagsförmiddagen noterade Swedish Match ungefär 3 procent ner till 504 kronor. Räknat från årsskiftet har aktien stigit med 56 procent.