Sektoranalys Stora Enso är en favorit i den europeiska skogssektorn. Samtidigt höjs sektorkollegan SCA till behåll, enligt en sektoranalys från Jefferies som Nyhetsbyrån Direkt har tagit del av.

Jefferies International höjer sin rekommendation för skogsbolaget SCA till behåll från underperform. Riktkursen höjs till 131 från 110 kronor.

”Tidigare såg vi en påtaglig nedsidorisk för aktien på grund av värderingen då vi trodde att aktiens pris bör ha en 20 procentig likviditetsrabatt relaterat till dess skogstillgångar. I nuläget har vi dock ändrat vår syn på skogstillgångarna och vi tror sedermera att någon likviditetsrabatt inte kommer att tillämpas”, skriver Jefferies som därför reviderar upp riktkursen med runt 20 kronor.

”På grund av våra mer gynnsamma prisantaganden för barrmassa, kraftliner och träprodukter ligger vi numera cirka 6-7 procent högre än analytikerkonsensus vad gäller estimaten för SCA:s rörelseresultat för 2021/2022”, skriver Jefferies.

Banken anser samtidigt att det endast finns en begränsad uppsidepotential i SCA-aktien, bland annat givet att kursen befinner sig kring rekordhöga nivåer. För att aktien ska fortsätta lyfta krävs det att värderingen på SCA:s skogstillgångar skruvas upp än högre, vilket banken inte förväntar sig kommer att ske – åtminstone inte på kort sikt.

Vad gäller sektorkollegan Stora Enso för Jefferies ett liknande resonemang och höjer riktkursen till 16:65 euro (13:91), vilket speglas i bankens nya syn på skogstillgångar som nämnts ovan. Rekommendationen behåll upprepas.

Jefferies ser Stora Enso som en favorit bland de europeiska skogsbolagen, framgår det vidare av sektoranalysen.

Omkring lunchtid på tisdagen handlades SCA:s A-aktie 0,6 procent upp vid omkring 147 kronor.

Stora Enso backade 0,2 procent till omkring 158 kronor i Stockholm för att i Helsingfors retirera 0,1 procent till 15:65 euro.

På tisdagen råder halvdag på Stockholmsbörsen som stänger klockan 13.00.