Aktie Lastbilskoncernen AB Volvos marginaler väntas pressas ytterligare på kort sikt som en följd av förhöjda produktionskostnader i systemet och bolagets finansiella stöd till underleverantörer. Det uppger Jefferies i en sektoranalys. 

Analyshuset skruvar ned rekommendationen för AB Volvo till behåll från tidigare köp och sänker riktkursen med 10 kronor till 205 kronor. 

Volvoaktien har nått Jefferies riktkurs och analyshuset har svårt att se ytterligare kurspotential, står det att läsa i analysen.

”Ledningen bekräftade vid Q3/Q4-konferenserna att extraproduktionen av lastbilar är relativt dyr, och vi tror att det kommer att förbli så fram till dess att begränsningarna i leveranskedjan lättar”, skriver Jefferies.

Vidare påpekar Jefferies att Volvos aktiekurs historiskt sett har visat en hög korrelation med lastbilsorderutvecklingen.

”Vi räknar med en nedgång på 3,5 procent i lastbilsorder under 2023, jämfört med 2022, och vår analys visar att aktien är rimligt värderad på nuvarande nivåer”, skriver analyshuset.

Generellt i sektorn är Jefferies mer oroad över problemen i leveranskedjan än för efterfrågan. Senaste tidens diskussioner som analyshuset haft med europeiska lastbilstillverkare har, i kombination med Volvos 2022-resultat, indikerat att sektorn upplever fortsatta begränsningar i leveranskedjan. Dessutom börjar förhöjda kostnader – relaterade till löner, stöd till underleverantörer och energi – tynga resultaten.

För Traton står Jefferies fast vid sin rekommendation behåll, men höjer riktkursen med 19 procent till 16 från tidigare 13,50 euro. Analyshuset upprepar också sin köprekommendation för Daimler Truck, enligt sektoranalysen.

Vid 11-tiden hade Volvo B gått ned 0,7 procent till 206:10 kronor och Traton hade stigit 0,5 procent till 186:60 kronor.