Analys Ett förbud mot smaksatta cigarrer i USA skulle realistiskt sett kunna införas 2021 och dra ner Swedish Match koncernvinst med närmare 6 procent samma år.

Det skriver Jefferies International i en analys där riktkursen för Swedish Match sänkts till 307 kronor från 400 kronor, något Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på torsdagen.

Jefferies upprepar rekommendationen underperform och anger även ett sämsta respektive bästa riktkursscenario för Swedish Match aktie: 250-600 kronor.

För två veckor sedan uppgav det amerikanska läkemedelsverket FDA att myndigheten ska ta fram riktlinjer för cigarrmarknaden som ämnar att förbjuda smaker i alla cigarrer. Den tidsplan som då angavs var att FDA siktade på att riktlinjerna ska vara framtagna ”snart”. Jefferies räknar med att ett regelverk är på plats inom sex månader och att förbud kan börja gälla 2021.

Enligt Jefferies är Swedish Match det tobaksbolag som kommer att påverkas mest av ett smakförbud på cigarrer. Cigarrerna sägs utgöra kring 17 procent av bolagets totala vinst.

”Swedish Match har inte bara en rejäl exponering mot smaksatta cigarrer utan cigarrer har också varit en väsentlig drivkraft bakom bolagets vinstökning de senaste åren”, skriver Jefferies och bedömer att vinstökningen för Swedish Match cigarrer legat på i snitt 13,5 procent mellan åren 2010 och 2017.

”Vidare så är vinsttillväxten för cigarrer mycket volymberoende och under samma period (2010-2017) har volymerna ökat med 17,9 procent. Vad som helst som sänker volymutvecklingen för cigarrer kommer sannolikt att hejda vinstutvecklingen rejält”, fortsätter Jefferies.