Svanar Även om det i grunden råder en optimistisk syn på marknaden finns en del oro under ytan. Det skriver SEB:s Johan Javeus i bankens morgonbrev där han också listar några ”svarta svanar” som kan ställa till det.

”Under de kundmöten undertecknad haft den senaste tiden noterar jag att de flesta verkar köpa vår och majoriteten av prognosmakarnas rätt optimistiska syn. Samtidigt så är det inget tvivel om att det också finns en växande oro under ytan och en fråga jag får på i stort sett varje kundmöte är; vilka svarta svanar ser du?”, skriver Javeus i SEB:s Morning Alert på fredagen.

Men det är en fråga som inte är helt lätt att besvara, menar Javeus. En svart svan är som bekant en osannolik och oförutsägbar händelse som potentiellt kan få allvarliga konsekvenser. Det speciella är alltså inte färgen utan att de tenderar att dyka upp där man minst anar.

Javeus lät därför frågan gå vidare till finansfolk på Twitter för att få in förslag och listan blev synnerligen brokig.

”Det som flest nämner är den kinesiska bostadsmarknaden och i synnerhet den skuldsatta bolånejätten Evergrande. Inflationschocker, nya resistenta virusmutationer, kollaps för bitcoin, olika naturkatastrofer och geopolitiska problem är andra potentiella svanar”, skriver Javeus.

Men det finns också en del riktigt udda förslag på listan.

”Den mest otippade kandidaten är att elnätet i Jakarta ska orsaka en global börssättning (lite oklart hur). Just den svanen kanske har större förutsättningar att locka fram ett skratt än att få börserna att surna till men vem vet, kanske är det mot alla odds premiären för en framtida geniförklarad investerare”, avslutar Javeus.

Hela listan med svarta svanar hittar du här:

javeus-svarta-svanar

Källa: Johan Javeus/SEB/Twitter