Sedan bottennoteringen i oktober har det amerikanska flaggskeppsindexet S&P 500 rusat drygt 12 procent medan Europas breda Stoxx 600-index är upp över 17 procent under samma period.
Stockholmsbörsen har gått ännu bättre och kan stoltsera med en uppgång på hela 21 procent sedan bottennivåerna i oktober.
Men nu bedömer flera institutionella investerare att aktiekurserna sprungit iväg alldeles för långt. Främst bygger den bedömningen på att effekterna av centralbankernas åtstramningar släpar efter och att de förr eller senare kommer att slå mot börsbolagens vinster och pressa ned lönsamheten.
Det rapporterar finanskanalen CNBC, som tagit en närmare titt på analyserna från fem institutioner på finansmarknaden.
Bank of America och kapitalförvaltaren GMO är allra mest pessimistiska. Storbanken räknar med att tillväxten i euroområdet och USA sjunker till ”lågkonjunkturnivåer”, vilket inte är inprisat på aktiemarknaden.
Om tillväxten försvagas enligt deras prognoser finns det en nedsida på 20 procent i det europeiska Stoxx 600-indexet under andra kvartalet, enligt Bank of America.
GMO:s prognos för S&P 500 framåt december ligger på indexnivån 3 200, motsvarande ett fall på drygt 20 procent från onsdagens stängningskurs, något som Privata Affärer tidigare rapporterat om.
Den schweiziska storbanken UBS spår i sin tur en nedgång på omkring 10 procent för Stoxx 600-indexet till december, rapporterar CNBC vidare.
JP Morgans utsikter är något blandande. Banken tror visserligen att Stoxx 600-indexet står ungefär 2,5 procent högre i slutet av året, jämfört med dagens nivåer, men rekommenderar kunderna att ”använda potentiella uppgångar de kommande veckorna” för att minska aktieexponeringen.
Barcalys är betydligt mer haussad kring den europeiska aktiemarknaden. Den brittiska storbanken förväntar sig att Stoxx 600 stiger med nära 5 procent fram till utgången av 2023.