Abes reformer styr Japanfonderna

Publicerad 2014-11-10 15:07

Den japanska yenen noterade sjuårslägsta förra veckan och landets exportindustri tävlar nu om att skriva upp sina vinstprognoser. Frågan är dock hur länge premiärminister Shinzo Abes expansiva penningpolitik kan elda på kurserna på Tokyobörsen. 

Shinzo Abe hyllas för sin ekonomiska politik som han hoppas ska väcka Japan ur den djupa törnrosasömn som landets ekonomi har befunnit sig i flera decennier.

I samverkan med landets centralbank, Bank of Japan, BOJ, har Abe sedan ett och ett halvt år initierat en finanspolitik som bland annat innehåller ekonomiska stimulanser i form av gigantiska köp av statsobligationer, liknande de som genomförts i USA efter finanskrisen.

När BOJ för ett par veckor sedan oväntat aviserade en utökning av köpen av statsobligationer fick Tokyobörsen fnatt. På en vecka steg kurserna med 7 procent.

– Det är väldiga pengar man pumpar in. I förhållande till storleken på landets ekonomi är obligationsköpen betydligt större än de amerikanska, säger Mats Waldemarsson, förvaltare av Swedbank Roburs Japanfond. 

En annan pådrivande faktor bakom uppgången är nyheten att den statliga pensionsfonden nu får utökat investeringsmandat. Jämfört med tidigare får den ökad frihet att investera i aktier, både japanska och utländska. Tidigare fick den huvudsakligen investera i obligationer och bara ha en relativt liten del aktier.

Nedpressad yen ger stöd

Den enskilt största orsaken till börsglädjen och det som får placerarna att jubla är att Shinzo Abes åtgärder lett till att landets valuta yenen har försvagats dramatiskt. Det i sin tur har bidragit till en kraftig vinstökning i de japanska exportbolagen.

Nu hoppas marknaden att de upptrappade stimulanserna borgar för att yenen fortsätter sin utförslöpa och börsen sin uppåtgående trend.

– Allt annat lika så borde yenen fortsätta att försvagas. Tittar man historiskt och baserat på värdering och vinsttillväxt så är japanska aktier billiga. Baserat på värderingen och vinsttillväxt så borde börsen fortsätta upp. Men jag vill egentligen inte ge någon rekommendation, säger Mats Waldemarsson.

”Det största hotet”

Men trots börsuppgång och yen-fall finns det finns en skepsis till Japan på marknaden, berättar Mats Waldemarsson. Det yttrar sig inte minst i att de de stora företagen i hög utsträckning behåller exportvinsterna i kassan i stället för att de går till investeringar.

– Det största hotet mot utvecklingen är om man av politiska och valtaktiska skäl inte fullföljer åtgärderna. Det skulle vara väldigt illa för trovärdigheten. Det som nu krävs är att man tar itu med de strukturella problem som finns i Japan, säger Mats Waldemarsson.

– Vi har sett den här typen av åtgärder förut och då har det inte varit uthålligt. Då har politikerna backat efter ett tag.

Det är framförallt reformer på skatteområdet och arbetsmarknaden som marknaden hoppas på.

– Det är breda lager av den japanska befolkningen som inte betalar mycket låg eller ingen skatt alls. Detsamma gäller japanska företag, säger Mats Waldemarsson.

Höjd moms oroar

I ett försök att öka statens inkomster höjde regeringen Abe konsumtionsskatten i april i år. Det ledde dock till att ekonomin bromsade in tvärt och gjorde sitt enskilt sämsta kvartal på fem år.

Nu väntar ytterligare en höjning av momsen från 8 till 10 procent. Höjningen är aviserad till den 1 oktober nästa år och frågan är hur den kommer att slå mot den inhemska konsumtionen.

– Vi får se om den japanska ekonomin har lyckats att återhämta sig under det japanska andra kvartalet. Det blir avgörande för om höjningen blir av. Marknaden bedömer en höjning som mer sannolik än innan centralbankens stimulansökning, säger Mats Waldemarsson.

Japanfonderna som går bäst  
  utv i år
Aberdeen Glb Japanese Equity A2 JPY 19,9%
BL-Equities Japan B JPY Acc 19,6%
Schroder ISF Japanese Opp A 17,7%
UBS (Lux) EF Japan (JPY) P 16,6%
ValueInvest LUX Japan A Cap 16,5%
Amundi Fds Eq Japan Target AJ-C 13,4%
F&C Japanese Equity A 13,3%
Skandia Japan Exponering 13,3%
DB Platinum IV CROCI Japan I1C-E 13,0%
SPP Aktiefond Japan 12,7%
Källa: Morningstar