Taro Kono, som bland är ansvarig för Japans vaccinprogram, är storfavorit att ta över som premiärminister efter avgående Suga.

Japan De senaste veckorna har Japanfonder stigit ordentligt i spåren av premiärministerbyte, ökade vaccinationer och omstuvning av japanska börsindex. En marknad som har mer att ge, menar många analytiker. Andra är dock mer pessimistiska.

Efter de senaste veckornas kraftiga lyft handlas Tokyobörsen på nivåer som inte setts sedan augusti 1990. Det har i sin tur gjort att sparare som har Japanfonder i sina portföljer fått se värdet öka markant – i vissa fall tvåsiffriga uppgångar på en månad. Faktum är att Japanfonder nu dominerar listan över de fonder som gett bäst avkastning de senaste 30 dagarna.

Att det gått så bra för den japanska aktiemarknaden den senaste tiden har flera förklaringar, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg

En faktor är premiärminister Sugas avgång som banar väg för ett stabilt styrande parti. Taro Kono, som är en av favoriterna att ta över premiärministerposten är också populär bland utländska investerare, skriver Bloomberg.

En annan faktor är att Japan nu börjar få kontroll över pandemin.

– Nu är över 50 procent av japanerna vaccinerade och ligger på samma nivå som USA. Japanska aktier har halkat efter relativt USA och Europa på grund av politisk osäkerhet och försenade vaccinationer. Men när dessa två saker nu är lösta så förväntas investerarna vända tillbaka till Japan, säger Hideyuki Ishiguro, strateg på Nomura, till Bloomberg.

En tredje faktor handlar om att Nikkei 225-indexet håller på att stuvas om för att ge plats åt tungviktare som Nintendo, Keyence och Murata Manufacturing. Och det är flera analyshus som nu säger att de blir allt mer optimistiska kring Japan.

”De globala allokeringarna gentemot Japan är i dagsläget relativt begränsade vilket ger utrymme för investerare att öka exponeringen. Samtidigt kommer återhämtningen för den japanska aktiemarknaden i ett läge där de under lång tid underpresterat gentemot bland annat amerikanska S&P-indexet”, skriver Goldman Sachs-strategen Christian Mueller-Glissmann i en analys som Bloomberg tagit del av.

Men alla är inte lika positiva till Japan. Danska banken Saxos chefsstrateg Peter Garnry konstaterar i en analys att Japan  visserligen genomfört flera marknadsreformer de senaste åren. Det handlar bland annat om en ökad andel kvinnor på arbetsmarknaden samt ökad invandring.

Samtidigt är värderingen rekordlåg och värderingsgapet mellan MSCI Japan Index och MSCI World ligger i dag på den högsta nivån sedan 1995, enligt Saxo Bank.

”Det kan göra att japanska aktier på kort sikt kan ge bättre avkastning än världsindex. Men för att de ska överträffa på längre sikt krävs djupgående reformer inom den japanska företagskulturen”, skriver Peter Garnry.

Han pekar bland annat på Keiretsu-systemet. Något förenklat handlar det om ett system där en grupp av företag kopplas ihop med varandra antingen genom korsägande eller genom företagsnätverk där de enskilda bolagen arbetar nära varandra.

”Det är ett system som skapade stabilitet och arbete under Japans mirakeltillväxt efter andra världskriget. Men Keiretsu-systemet är också ett hinder för innovation och koncentrerar kapital och makt kring ett fåtal konglomerat. Det har gjort att Japan halkat efter inom områden som cyberteknologi, mjukvaruutveckling, sociala medier, halvledare och bioteknik”, skriver Peter Garnry.