Huvudindexet för den turkiska aktiemarknaden, Bist 100, gick mot den sämsta veckan sedan finanskrisen 2008 med ett kursfall på drygt 16 procent innan onsdagsmorgonens handelsstopp.
Jordskalven inträffade tidigt på måndagsmorgonen och Istanbulbörsen föll samma dag. Nedgångarna tog sedan fart under tisdagen med en nedgång på 8,6 procent för Bist 100 och innan onsdagsmorgonens handelsstopp var indexet ned drygt 7 procent.
”Vår börs har beslutat att stoppa handeln med aktier, terminer och optioner”, uppger börsoperatören Borsa Istanbul i ett uttalande, enligt Bloomberg. Börsoperatören har inte lämnat några besked om när handeln kan återupptas igen.
Vid sidan av den mänskliga tragedin, dödstalen fortsätter att stiga och uppgår nu till omkring 11 000 personer, har många småsparare sannolikt förlorat stora belopp i den panikartade handeln som följde jordskalven.
Emre Akcakmak, senior konsult på fondbolaget East Capital, är kritisk till att Borsa Istanbul dröjde så pass med länge med beslutet att stoppa handeln.
– Det är ett rimligt beslut, men åtgärden kommer alldeles för sent med tanke på de här extraordinära händelserna, säger han.
Senaste gången som Borsa Istanbul införde ett handelsstopp som varade under en längre tidsperiod var i augusti 1999, även den gången till följd av ett jordskalv. Då var börsen stängd i sju dagar, förklarar Emre Akcakmak.
Det är inte ovanligt att börsoperatörer stoppar handeln vid extraordinära händelser, påpekar han och nämner exempelvis att USA-börserna stängdes ned i fyra dagar efter terrorattackerna den 11 september 2001.
– Men vanligtvis tas beslutat att stoppa handeln omedelbart för att motverka irrationell och panikartad handel på marknaden, säger han.
Jordskalven slår hårt mot Turkiet, fortsätter Emre Akcakmak. I de tio värst drabbade städerna bor det närmare 14 miljoner människor, motsvarande ungefär 16 procent av Turkiets befolkning, och regionen stod för nära 10 procent av landets BNP under 2021, som är den senast tillgängliga årssiffran.
Förra året var Istanbulbörsen en stor vinnare och flera aktiefonder som investerar i landet rusade över 100 procent. Hyperinflationen i Turkiet har fått befolkningen att kasta sig in på aktiemarknaden i hopp om att skydda sitt kapital, vilket eldat på den enorma kursrusningen, som Privata Affärer tidigare rapporterat om.
Under början av 2023 har det funnits tecken på att luften är på väg att gå ur den turkiska aktiemarknaden. På fredagen, det vill säga innan de förödande jordskalven, stängde Bist 100-index drygt 11 procent lägre jämfört med vid utgången av 2022.
När indexet handelsstoppades på onsdagen uppgick kursfallet sedan årsskiftet till strax över 26 procent.