Rapport Inwidos resultat steg under det fjärde kvartalet samtidigt som fönstertillverkarens organiska tillväxt blev tvåsiffrig. 

Inwido redovisar ett ebita-resultat på 319 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2022 (262), motsvarande en marginal om 12,2 procent (12,1).

Nettoomsättningen uppgick till 2.613 miljoner kronor (2.175). Den organiska tillväxten uppgick till 10 procent.

Ebit-resultatet blev 313 miljoner kronor (257).

En utdelning på 6:50 kronor per aktie föreslås för helåret 2022, mot 6:15 kronor föregående år.

Ser svagare efterfrågan från industrisegmentet

Inwido går in i 2023 med en orderstock som är tillbaka på en mer normal nivå efter pandemins effekter samtidigt som orderingången är stabil totalt sett. Fönstertillverkaren ser dock en tydligt svagare efterfrågan från industrisegmentet.

Det skriver vd Henrik Hjalmarsson i rapporten.

Under det fjärde kvartalet ökade Inwidos orderingång med 2 procent.

”Men nu syns en förändring i marknaden. Inom konsument-segmentet, där vårt fokus ligger, är efterfrågan stabil medan industrins köpbehov mattas av. 2022 blev ett tufft år för e-Commerce men nu ser vi tecken på att utvecklingen vänt och vinsten för fjärde kvartalet blev bättre än ifjol samtidigt som orderingången ökar”, skriver Henrik Hjalmarsson.

I sitt vd-ord pekar han vidare på att de höga energipriserna ökat konsumenternas intresse för energieffektiva fönster och dörrar, trots att disponibla inkomster minskar.