INVISIO: MARKNADERNA HAR LOSSNAT REJÄLT - VD

2023-02-13 15:25:18

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kommunikationsutrustningsbolaget Invisios vd Lars Højgård Hansen är mycket nöjd med det gångna kvartalet som bjöd på rekord för försäljning, orderingång och den högsta orderboken någonsin.

Det säger han till Nyhetsbyrån Direkt efter bokslutsrapporten på eftermiddagen som har bidragit till att aktien har stigit 7 procent på Stockholmsbörsen, efter en ljus kursstart på handelsdagen även före rapporten.

"Vi har god lönsamhet i kvartalet och vi är väl rustade för 2023. Vi har goda förväntningar om fortsatt hög orderingång och försäljning under året", säger Invisio-chefen.

I bokslutet förutspår Invisio just en fortsatt stark försäljning och orderingång under 2023.

Hur ser marknaderna ut för den närmaste tiden?

"Det ser väldigt bra ut. Vi har tagit oss igenom två svåra pandemiår och nu har det lossnat rejält de senaste två kvartalen och vi tror att det fortsätter – dels på grund av den allmänna geopolitiska situationen av Ukraina, men också för att vi själva har utvecklats som företag med många fler produkter, större försäljningsorganisation och större fokus i fler länder."

När ska beställningarna i orderboken på 625 miljoner kronor levereras?

"Det mesta av orderboken kommer att levereras under 2023. Vi har några stora order som ligger lite längre fram i tiden, men det mesta kommer levereras i år."

Ser du några risker kring orderboken? Exempelvis för att ordrar skulle dras tillbaka.

"Nej, jag gör inte det. Vi har en bra och effektiv affärsmodell med stora externa partners som tillverkar våra produkter, både i Norden och Europa. Vi har jobbat med dem i 15 år och de har mycket mer kapacitet än vad vi egentligen behöver, så vi har alltid möjlighet att skala upp och ned beroende på vilka order vi får in. Vi ser fortfarande lite komponentutmaningar här och var, men det är hanterbart och vi kan absolut leverera på den här orderboken under 2023."

Hur påverkas ni av inflationen? Kostnaderna steg i fjärde kvartalet jämfört med det tredje?

"Ja lite grand, men det är mer en normal konsekvens av att vi växer", svarar Lars Højgård Hansen.

Påverkas ni av högre räntor?

"Egentligen är vi inte så påverkade. Det är mer från inflationen där vi, som alla andra, har sett lite ökade kostnader på komponenter och liknande, men vi har kunnat kompensera för det genom våra egna priser, så vi är egentligen inte så påverkade av det."

Kassaflödet från verksamheten sjönk under året?

"Vi bygger lager och det gör vi ganska medvetet. I den situation vi har just nu i Europa är det väldigt många kunder som är intresserade av ledtider och snabba leveranser, så därför har vi ett ganska väsentligt lager som vi kan leverera inom rimlig tid."

Hur ser era marginaler ut när volymen ökar?

"När volymen går upp så har vi teoretiskt bättre marginaler för då får vi lite stordriftsfördelar och volymrabatter från våra leverantörer. Det som har varit lite av ett bekymmer i samband med pandemin har varit att vissa komponenter har varit lite svårare att få tag i, varför vi har behövt betala lite mer för komponenterna på spotmarknaden. Men det ser ut som att det börjar släppa lite grand", säger Lars Højgård Hansen avslutningsvis.Direkt-SE