Goldman Sachs haussar svenska investmentbolag

Publicerad 2013-11-25 14:32

Aktier Amerikanska investmentjätten Goldman Sachs pekar ut flera köpvärda investmentbolag på Stockholmsbörsen i en färsk analys.

Kinnevik tillhör Goldman Sachs favoriter bland de europeiska investmentbolagen och aktien återfinns alltjämt på den listan banken kallar Conviction Buy. Även för Ratos upprepas köp medan rekommendationen för Investor sänks till neutral.

Det framgår av en sektorkommentar daterad 22 november.

”Enligt vår syn erbjuder Kinnevik unik exponering mot tillväxt (över 60 procent av substansen i form av detaljhandel online enligt Goldmans estimat), stort värde (med en substansrabatt prognostiserad till 38 procent) och en attraktiv direktavkastning relativt tillväxtutsikterna”, skriver Goldman som höjer riktkursen till 343 kronor (340).

Investmentbanken pekar på att Kinneviks onlineportfölj, med ”spännande” verksamheter som Zalando, Avito, Dafiti och Lamoda, växer 100 procent på årsbasis och att de underliggande verksamheterna har tätpositionen i flera stora ekonomier.

I snitt beräknar Goldman Sachs substansrabatten för investmentbolag i Europa till 24 procent för närvarande. Historiskt har rabatten legat på 15-35 procent och om förtroendet på marknaden fortsätter att förbättras väntar sig Goldman att substansrabatterna minskar ytterligare.

I snitt har Goldman Sachs höjt sina riskjusterade riktkurser för investmentbolagen med 9 procent för att reflektera den senaste tidens marknadsrörelser.

”Våra reviderade riktkurser implicerar 15 procents kurspotential på uppsidan i snitt”, skriver Goldman Sachs.

Som Nyhetsbyrån Direkt skrev tidigare på måndagen har Goldman sänkt sin rekommendation för Investor till neutral, från köp, med hänvisning till begränsad potential då substansrabatten minskat och till att marknaden ”upptäckt” värdepotentialen i portföljbolaget Mölnlycke. Enligt analysen är rabatten 25 procent. Riktkursen för Investor har dock höjs till 243 kronor (234).

För Industrivärden beräknas rabatten till 17 procent. Rekommendation är neutral med ny riktkurs 136 kronor (135).

För Ratos, som enligt analysen handlas utan rabatt, upprepas köp och riktkursen höjs till 73 kronor (70:10).