Analys Investmentbanken H.C. Wainwright har sänkt riktkursen för Oncopeptides till 12 kr, från tidigare 48 kr. Rekommendationen är sälj. Det rapporterar Reuters.

Senast den 13 juli blev det känt att H.C Wainwright sänkt rekommendationen för Oncopeptides till sälj från köp, varpå riktkursen då nedjusterades till 48 kr från 155 kr.

På torsdagseftermiddagen var aktien ned 1,6 procent till 45,68 kr.

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA:s varning till patienter och sjukvårdspersonal angående en ökad risk för död kopplad till Pepaxto (melflufen) i Oncopeptides Ocean-studie bedöms som avskräckande och kan tänkas påverka det generella ställningstagandet mot Pepaxto och Oncopeptides negativt.

”Öppen diskussion kring säkerhetsfrågor”

Det uppger analytikern René Wouters på den nederländska banken Kempen till Nyhetsbyrån Direkt i en kommentar med anledning av onsdagens FDA-varning som fick Oncopeptides värdepapper att rasa över 18 procent.

René Wouters bedömer att informationen som kablats ut under onsdagseftermiddagen i stort sett var den samma som Oncopeptides gått ut med tidigare i juli, men att tillägget var ytterligare siffror på överlevnadsdata, och att FDA fortsättningsvis utvärderar resultateten från Ocean-studien.

Analytikern pekar vidare på att det i gårdagens uttalande framgick att FDA kan komma att hålla en öppen diskussion kring säkerhetsfrågorna kopplade till Pepaxto, information som beskrivs vara ”väldigt mycket i linje med vad som kunde ha förväntats från företagets tillkännagivande tidigare i juli”, uppger René Wouters.

Vilken rekommendation och riktkurs Kempen har på Oncopeptides i dagsläget vill analytikern inte dela med sig av. Noterbart är dock att Kempen var med som en av rådgivarna i den riktade emission på 1,1 miljard kronor som Oncopeptides gjorde tidigare i mars i år.

”Dubbel bestraffning av aktien”

DNB Markets, som har köprekommendation med riktkurs 290 kr för Oncopeptides, är inne på liknande spår som Kempen och understryker att onsdagens information mer eller mindre är en upprepning från tidigare giv.

DNB Markets noterar att marknadens reaktion på onsdagens varning från FDA innebar att aktien straffades igen för i princip samma nyhet som kom tidigare i juli.

Den nya datapunkt som på onsdagen framkom från FDA var enligt DNB Markets att medianöverlevnaden för behandlingen med Pepaxto och dexametason var 19,7 månader jämfört med 25 månader för pomalidomid och dexametason.