Placera Skillnaden mellan lyckade och mindre lyckade aktieaffärer handlar i hög grad om hur du tänker och agerar på börsen. Det vi även kallar börspsykologi. Tänk rätt och du kan göra bättre affärer, säger Ludvig Rosenstam Åhman, investeringsspecialist vid Danske Bank och författare till nya boken 101 Tankar om aktier.

101 tankar om aktier är precis vad boktiteln säger. 101 korta fristående avsnitt som kan hjälpa dig att göra bättre affärer på börsen. 

Först den obligatoriska författarfrågan: Varför har du skrivit boken?

Jag vill inspirera till klokare sparande och investeringar. Jag har läst 100-tals böcker de senaste 10 åren och samtidigt själv investerat på aktiemarknaden. Jag vill dela med mig av mina lärdomar. Min förhoppning är att boken får fler människor att fatta bättre investeringsbeslut.

Varför blev det just 101 tankar?

Det finns otroligt mycket att säga om aktiemarknaden. Aktieinvesteringar är en blandning av människor, siffror och teori. 101 viktiga tankar kring aktiemarknaden är ett bra antal som är utformade på ett sätt som är lätt att ta till sig.

Varför är börspsykologi så viktigt vid aktieaffärer?

För att vi ofta själva är våra största fiender vid investeringar. Det finns många studier som visar det. ”Mind the gap” från Morningstar och den årliga rapporten från analysfirman Dalbar är två exempel. Här jämför man investerares avkastning med investeringars avkastning. Man kan se en tydlig skillnad. Investerare straffar sig själva genom att köpa och sälja vid fel tillfällen. 

Är det en underskattad faktor?

Ja, eftersom ditt beteende på börsen är viktigare än vilka aktier du köper. Det är lätt att fokusera på vilken aktie man ska köpa, men det är svårare att agera rätt när samma aktie rasar i värde. Genom att sätta upp system kan vi skydda oss själva mot de misstag vi gör. Till exempel genom att ha en tydlig strategi.

Hur arbetar du med dessa frågor till vardags?

Jag trycker på vikten av att ta hänsyn till börspsykologi när vi möter våra kunder. Bra finansiell rådgivning handlar mer om att agera beteendecoach än börsorakel.

Hur ser du som fokuserar på börspsykologi och investeringsteori på den ständiga strömmen av aktietips från banker, andra rådgivare och media?

Det gäller att ha en egen åsikt på börsen. Det är inte fel att få input från andra men i slutändan måste du fatta beslut som passar din situation. Du ska känna dig trygg med den investering du gör och därför ska du inte förlita dig på tips utan att ha gjort din egen analys. Att följa tips kan fungera bra i en uppgång, men det är i en nedgång som du behöver veta varför du har investerat som du gjort. Annars finns en hel rad av tankefel, s k kognitiva biaser, som kan få dig att fatta felaktiga beslut.

Boken innehåller egentligen inga konkreta aktietips. Varför?

Dels för att det är svårt för alla att veta hur olika aktier utvecklas och dels för att jag vill att man ska skapa sig en egen uppfattning. Det är svårt att ge tips som passar alla. Förutom att fokusera långsiktigt och hålla sig till en sund strategi.

Vem ska läsa din bok?

Jag har delvis skrivit boken som jag själv önskar att jag hade läst för 10 år sedan. Men jag tror även att mer erfarna investerare kan ha nytta av den. Den bygger på mycket teori och har olika infallsvinklar som förhoppningsvis ger nya perspektiv.

Ge oss dina 3 bästa börspsykologiska tips!

1. Ha en tydlig strategi (fokusera på processen).

2. Håll dig till strategin (ha disciplin & tålamod).

3. Håll dig borta (bästa sättet att undvika tankefel).

Vilka är dina tankar om börsklimatet just nu och resten av året?

Det ser ut som att vi får leva med den politiska osäkerheten (läs Trumps twitterkonto) ett tag till. Volatiliteten (svängningarna) på marknaden verkar vara här för att stanna. Samtidigt saktar tillväxten in och inflationsförväntningarna är låga. Centralbankerna har därför inte mycket annat val än att fortsätta ge stöd åt börsen. Låga räntor ger inte mycket möjlighet till avkastning i räntebenet. Därför får vi nog fortsätt se en positiv utveckling för aktier under resten av året. Men därmed inte sagt att något är givet. Börsen är alltid en osäker plats, som dock på lång sikt visat sig slå de flesta andra alternativ.

Hur ska vi agera utifrån den synen?

Följ de tre tipsen ovan.

Not: Som läsare av Privata Affärer kan du nu köpa den nya boken till förmånspris. Beställ här.