Det är få år som vi först får uppleva en ”blixtkrasch” som därefter följs av en ”otroligt stark återhämtning”, skriver Alexander Gustafsson under rubriken ”Reflektioner från ett historiskt börsår”.
Kursnedgången som inleddes i mars speglade rädslan och osäkerheten inför framtiden när världen stod inför en mycket osannolik och snabb pandemi. Och nedgången var brutal, och enligt Alexander Gustafsson ”har det sällan gått så fort ner som det gjorde i mars”.
”Märklig börsutveckling”
Börsens utveckling under senare delen av 2020 är märklig, och Gustafsson frågar sig i bloggen om den nästan perfekta V-formade återhämtningen verkligen varit befogad, med tanke på att realekonomin ”går på knäna”, samtidigt som sjukhusen till bristningsgränsen är fyllda med covid-19-patienter och arbetslösheten är på en högre nivå än normalt.
Även om flera olika vaccin är på väg att godkännas och vaccineringarna nu har startat i många länder, undrar Alexander Gustafsson om årets börsuppgång verkligen är rimlig?
Svaret levererar han sedan direkt: ja, det är trots allt en rimlig uppgång, eftersom börsen ”är duktig på att spegla tvärsnittet av investerarkollektivets samlade bild om framtiden”.
”Optimistiska glasögon”
Just nu har detta investerarkollektiv på sig sina ”optimistiska glasögon” och med dem på bedöms nyheterna från börsen vara positiva. Brasklappen följer dock omedelbart; nämligen att man inte ska glömma att just de här glasögonen snabbt kan bytas ut till ”mer pessimistiska linser”.
När och om det sker kan vi mycket väl återigen få känna av den osäkerhet som vi utsattes för under nedgången i slutet av oktober i år.
Varnar för ökat risktagande
Därför skickar Alexander Gustafsson med en varning i Nordnetbloggen, där han samtidigt efterlyser ödmjukhet, inte minst eftersom många investerare haft en ganska bra avkastning under året, och en del har ”tjänat ännu mer”.
”Det är lätt att man nu skruvar upp risktagandet i jakten på ännu högre avkastning. Det enda som jag vill skicka med är att försök behåll båda fötterna på jorden. Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket”, skriver han.