Aktier Efter de stora kursfallen i teknikjättarna tror börsveteranen Patrick Armstrong att intresset för aktierna kommer stärkas på nytt under nästa år. 

Den tekniktunga Nasdaqbörsen har rasat 30 procent under 2022 när hög inflation och stigande räntor plågat aktiemarknaden och framför allt tillväxtbolagen. 

Även de absolut största teknikbolagen har fått sig en släng av sleven, exempelvis har Apple fallit drygt 20 procent, Microsoft över 27 procent och Amazon hela 45 procent i år. Googles moderbolag Alphabet har i sin tur sjunkit nära 34 procent. 

Men nästa år tror Patrick Armstrong, kapitalförvaltaren Plurimi Wealths investeringschef, på ett uppsving i teknikjättarna, rapporterar CNBC. Plurimi Wealth har positioner i Apple och Alphabet. 

– Jag tror att Alphabet och Apple kommer att behålla sin dominerande ställning på marknaden. Jag tror att de har ”pricing power”, men de är konsumentinriktade aktier och det kommer vara en lite svårare miljö för konsumenterna nästa år, säger Patrick Armstrong till finanskanalen. 

Han räknar med att aktier som Apple och Alphabet kan leverera en avkastning på 10 procent nästa år. Enligt investeringschefen är det en bra siffra eftersom vanliga börsindex förmodligen inte kommer att ”göra särskilt mycket”.

Samtidigt vill nog många investerare äga de amerikanska teknikjättarna inför nästa år, enligt Patrick Armstrong. Han ser därför ett kortsiktigt lyft i aktierna framför sig när stora kapitalflöden riktas mot bolagen. 

Av den anledningen ska man inte satsa emot aktierna den kommande månaden, lyder investeringschefens råd. 

Bland teknikjättarna förväntar han sig mest från Apple. Aktien kommer att vara i en uppåtgående trend de närmaste tolv månaderna, spår investeringschefen.

–Jag tror på en hög ensiffrig till låg tvåsiffrig avkastning från Apple, vilket jag känner mig bekväm med. Bolaget kommer inte att minska sina aktieåterköp, vilket stärker vinsten per aktie, säger Patrick Armstrong. 

Han är inte ensam om att gilla aktien. Omkring sju av tio, eller 74 procent, av analytikerna som bevakar Apple köpstämplar aktien och den genomsnittliga riktkursen ger en uppsida på 18,6 procent, skriver CNBC och hänvisar till analystjänsten Factset.