Ny Framtids partiledare Pita Limjaroenrat under en presskonferens den 18 maj. Ny Framtid höll den tillsammans med sju andra pro-demokratiska partier som bildat en koalition för att ta över som Thailands nya regering.

Börsen En av årets sämsta aktiemarknader globalt kan stå inför en potentiell vändning, bedömer schweiziska UBS. Landet kommer att dra stor nytta av Kinas återöppning, men det är förra veckans valresultat som bli en "game changer", enligt storbankens investeringschef.

Den thailändska aktiemarknaden har i år halkat efter andra börser i Asien, men också globalt. Nedgången på drygt 9 procent för Thailands huvudindex SET är betydligt sämre än de andra börserna i regionen, och tittar man globalt är det bara turkiska Bist 100-indexet som fallit mer. 

Men börsvindarna kan nu vara på väg att vända i landet, enligt storbanken UBS. Thailand kommer att vara ett av länderna som ”tjänar mest” på Kinas återöppning efter pandemin i form av ökad turism, även om resandet hittils varit ”ganska magert”, säger bankens investeringschef Kelvin Tay i en intervju med den amerikanska finanskanalen CNBC

För att kineserna ska komma igång med resandet behöver sysselsättningen i landet bli högre, bedömer han. 

Dessutom måste Thailand göra stora investeringar i sin infrastruktur, vilket ännu inte blivit av, främst på grund av politiska skäl. Just det politiska styret är något som landet måste ”lyckas med”, säger Kelvin Tay vidare i intervjun.

Valet som hölls den 14 maj är därför en potentiell ”game changer”, enligt investeringschefen. Den militärstödda regeringen förlorade stort mot demokratiska oppositionspartierna Phak Kao Klai, eller Ny Framtid, och Pheu Thai som tillsammans vann en majoritet av platserna i parlamentet. 

Men för att kunna bilda en koalitionsregeringen behöver det ledande oppositionspartiet Ny Framtid förhandla med ledamöterna i senaten, som tillsätts av militären, skriver CNBC.

Efter valet stärktes den thailändska valutan, baht, till den högsta nivån sedan februari. SET-indexet handlades inledningsvis upp, men föll sedan tillbaka. 

Ur ett börsperspektiv kan valresultatet skada bolag kopplade till kungahuset, som har starka kopplingar till den styrande militärjuntan, enligt Kelvin Tay som ändå säger att Thailand är hans ”toppval” i Asienregionen framåt.