Börsen Aktiemarknaden har prisat in mängder av dåliga nyheter och det värsta kan vara förbi. Det skriver Odin Fonders investeringschef Alexander Miller i en marknadskommentar. 

Efter ett mycket dystert första halvår har börshumöret varit betydligt mer positivt under sommaren, trots högre räntor, ökad recessionsrisk i USA och ett försämrad geopolitiskt läge, belyser investeringschefen Alexander Miller på Odin Fonder. 

Stockholmsbörsen har studsat upp nära 6 procent den senaste månaden, sedan årsskiftet är utvecklingen dock fortsatt negativ med ett tapp på drygt 21 procent. 

Alexander Miller skriver att BNP-siffrorna för andra kvartalet från USA återigen visade negativ tillväxt och att det ser ut som att landet befinner sig en lågkonjunktur, något som aktiemarknaden vanligtvis fruktar. 

Men sämre ekonomiska tider kan redan vara inprisat på aktiemarknaden eftersom den bistra månadsstatistiken inte fick något större genomslag i handeln på Wall Street, enligt Odin Fonders investeringschef. USA-börserna har också fallit runt 25 procent från toppnoteringarna, vilket ungefär är den genomsnittliga nedgången under tidigare lågkonjunkturer, fortsätter Alexander Miller. 

– Den bästa tiden att köpa aktier är vad vi kallar punkten för maximal pessimism. Den värsta tiden att köpa aktier är punkten för maximal optimism, skriver han, och tillägger:

– Jag tror att vi alla kan vara överens om att vi för närvarande befinner oss närmare den pessimistiska ytterligheten än motsatsen. 

Under de närmaste månaderna bedömer Alexander Miller att framtidsutsikterna för börserna inte kommer att vara lika negativa som tidigare.

– Även om vi säkert kommer att gå igenom en lång period av svagare tillväxt, högre räntor och stor geopolitisk oro tror jag att vi har lagt det värsta bakom oss. Jag tror att det är ljuset i tunneln och inte tåget som kommer mot oss, skriver han.