Europeiska börser föreslås öppna 10 och stänga 17.

Börsen Den europeiska investerarföreningen AFME och brittiska investerarföreningen IA önskar se drastiskt förkortade öppettider på börsen, som i Europa är i särklass längst i en internationell jämförelse. Kortare dagar skulle ge mer aktiv handel och samtidigt öppna för fler kvinnor, menar investerarna i ett gemensamt pressmeddelande.

Wall Streets börser håller öppet i 6,5 timmar per hel handelsdag, vilket står i bjärt kontrast till öppettiderna på Stockholmsbörsen och de flesta andra europeiska börsernas regelmässiga 8,5 timmar. Mot Asien är skillnaden än större, då lunchen innebär schemalagd handelspaus med ytterligare en halvtimme medförande att den totala handelssessionen pågår i blott 6 timmar.

Allt sammantaget bör det således finnas utrymme att effektivisera handelsdagen i Europa, resonerar investerarföreningarna, som önskar se europeisk öppning klockan 10 svensk tid och stängning klockan 17.00. Det skulle innebära att handelsdagen förkortas med 90 minuter.

Investerarföreningarna, som företräder medlemmar från samtliga större banker i västvärlden, skriver att marknaden skulle bli mer effektiv om likviditeten ökade, givet att mer än en tredjedel av all handel sker under den sista timmen.

”En kortare handelssession skulle innebära att likviditeten koncentreras och leda till att handlare i marknaden får bättre möjlighet att smälta bolagens kommunikation”, skriver AFME och IA.

Utöver detta menar föreningarna att de långa arbetstiderna sliter på investerarnas mentala hälsa och välmående, något som också uppges göra det svårt att diversifiera den mansdominerade branschen. Det kan i dag vara svårt att få ihop familjeliv med de dryga arbetstiderna, skriver investerarföreningarna, vilket man menar gör det svårt att ta in kvinnor.

Börsbranschen har länge salufört att en öppnare arbetsmiljö är önskvärd och sagt sig främja rekrytering av kvinnor till den ojämställda globala finansmarknaden. Resultat låter dock fortsatt vänta på sig och det finns gott om tidigare exempel på förslag som sågats för att bjuda in kvinnor med armbågen.

Aquis Exchange, som är en paneuropeisk börsplats för aktiehandel, vänder sig emot förslaget och menar att det knappast är det mest effektiva sättet att öka mångfalden, enligt nyhetsbyrån.

Både Londonbörsens ägare LSE och Amsterdam- och Parisbörsernas ägare Euronext har dock ställt sig initialt positiva till förslaget, enligt Reuters, medan Deutsche Börse avböjt att kommentera.

Rainer Riess, generaldirektör för börsbranschens näringslivsorganisationen FESS, har dock ställt sig negativ till förslaget.

”Reducerade sessioner i Europa skulle öppna för andra regioner inom närliggande eller samma tidszoner att expandera sina handelstider”, konstaterade han för nyhetsbyrån.

I nuläget interagerar den europeiska handeln med både Asienhandelns senare timmar och USA-handelns öppning.

 

Bolån
Här är bankerna som INTE höjt boräntan
Sektor
Pareto nedgraderar fastighetsbolag efter kursrallyFabege enda bolaget med köprek
Börsen
Fortsatt nedåt på börsen
23/1
Healthcare Direkt: Viktiga hållpunkter i sektorn i år
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Rekordlågt elpris
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Analys
Pareto: Forskningsbolagets kursras en överreaktion
Boränta
SBAB: Trend från 1300-talet talar för låga boräntor
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från Bilia
ECB
Översyn i fokus när ECB lämnar räntebesked
Foto: Anders Wiklund/TT
Rapport
Creades ger extra utdelning till aktieägarna
Aktier
Tre färska aktieråd
Rapport
Bonava sänker utdelningenSämre resultat än väntat
Aktie
Collector kallas upp till FI
Asien
Virusoro sänker Asiens börser
Foto: istockphoto
Aktie
Lundin Mining nådde produktionsprognosen för 2019
Foto: AP/TT
Wall Street
Avvaktande på Wall Street
Foto: Rodrigo Reyes Marin / Zuma Press / TT
Placera
Kapitalförvaltaren: Köp japanskt i år"Årets sommar-OS god anledning investera i Japan"
Foto: Shutterstock
Fonder
Vissa ETF:er avlistas på NasdaqSista handelsdag blir 30 januari
Analys
Analys: Värderingen speglar inte riskerna
Aktie
Stora Enso skriver upp värdet på skogstillgångarna
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Analys
Analys: Begränsad effekt av MTG:s uteblivna avtal
Analys
Carnegies nya toppval i läkemedelssektorn
Bopriser
Analytiker: Bostadspriserna snart tillbaka på toppnivåer
Analyser
Ett par nya köprekar bland onsdagens analyser