New York-börsens handelsgolv den 22 mars 2023.

Aktier Investerare är försiktiga med att köpa amerikanska aktier, trots att landets centralbank Federal Reserve snart kan avsluta sina räntehöjningar. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters. 

USA:s centralbank Federal Reserve, Fed, höjde på onsdagen styrräntan med 0,25 procentenheter till intervallet 4,75-5 procent, vilket Privata Affärer rapporterat om.

Centralbankens ledamöter lämnade även sina räntebanor oförändrade jämfört med den senaste prognosen i december. Deras prognoser signalerar att det blir ytterligare en höjning med 25 punkter innan Fed trycker på pausknappen. 

Fed valde att skruva upp räntan även fast de senaste veckornas bankkollapser, SVB, Signature Bank och Credit Suisse, ökat osäkerheten på marknaden. 

Farhågan bland vissa marknadsaktörer är att den senaste tidens händelser enbart är en försmak på de negativa effekterna av centralbankens kraftiga räntehöjningar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters

Bankturbulensen har gjort att de ekonomiska utsikterna nu är högst osäkra, konstaterar Anthony Saglimbene, chefsstrateg på Ameriprise Financial.

– I den här mycket osäkra miljön måste du vara lite mer försiktig och lite mer defensiv, säger han till nyhetsbyrån och tillägger att Ameriprise Financial har en lägre aktievikt än normalt i sin portfölj.

Samtidigt bedömer Capital Economics det som sannolikt att USA sjunker ned i en lågkonjunktur under 2023.

”Även om de exakta effekterna av bankoron är svåra att förutsäga är vi nu mer övertygade om att Feds tillväxtprognoser för ekonomin kommer att visa sig vara för optimistiska”, skriver analysföretaget i en färsk analys, enligt Reuters. 

Trots den ökade konjunkturoron var Fed-chefen Jerome Powell tydlig med att centralbanken inte räknar med att sänka räntan i år under onsdagens presskonferens. Det går tvärt emot marknaden, som nu prissätter en styrränta på 4,25 procent framåt slutet av året, vilket kan jämföras med den nuvarande räntenivån på 4,75-5 procent. 

– Aktiemarknaden skulle vilja att Fed byter fot eller bromsar räntehöjningstakten, vilket jag tror att man fick, säger Charlie Ripley, investeringsstrateg på Allianz kapitalförvaltningsverksamhet, till Reuters.

Men han delar inte marknadens uppfattning om att Fed kommer att sänka räntan under 2023 och strategen har därför ökat kassapositionen i portföljen, enligt nyhetsbyrån. 

En annan oroshärd för investerare är bolagsvinsterna. På årsbasis väntas de amerikanska börsbolagens vinster att falla under både första och andra kvartalet 2023. Detta efter att ha sjunkit med drygt 3 procent under fjolårets avslutande kvartal, jämfört med samma period 2021, skriver Reuters.