Kommentar Sampos intåg i Intrum kan innebära slutet på en trist kursresa där aktien som mest tappade över 40 procent sedan toppen. Fokus ligger nu på nästa rapport som om den överraskar positivt kan innebära ett nytt stort kurslyft när blankare måste täcka sina positioner.

Intrum har verkligen varit en märklig börshistoria under de senaste åren. Från att ha varit en stor börsfavorit hos investerarna tog bolaget till storsläggan och köpte konkurrenten Lindorff – och så började problemen hopa sig.

Affären blev långt dyrare än väntat, EU tillät inte ett totalt samgående utan Intrum var tvungen att sälja av vissa tillgångar för att få igenom fusionen – och samtidigt har blankningspositionerna ökat kraftigt så att Intrum nu är ett av de mest blankade bolagen på Stockholmsbörsen. De som satsat på en nedgång för aktien har blankat över 11 procent av kapitalet.

Nedgång föder nedgång och självklart har många andra placerare i Intrum dragit öronen åt sig när så många hedgefonder tror på fortsatt kursras – och aktien har fallit från nivåer över 350 kr till som lägst under 200 kr i somras.

Men Intrum överraskade stort med en stark halvårsrapport där rörelseresultatet ökade med 20 procent och där de så kallade kredithanteringsmarginalerna ökade till 28 procent från 25. Kassaflödet var också starkt och synergivinster efter fusionen sägs redan uppgå till 380 miljoner kr.

Detta fick aktien att gå bättre än index under sommaren, men där september inneburit en nedåtrekyl igen när oron tagit över igen. Men Sampos intåg med köp av drygt 5 procent i bolaget för cirka 1,5 miljarder blev startskottet för ett rally som skickat upp aktien till nivån runt 240 kr igen.

Sampo ger inga kommenterar till placeringen eftersom det är ”finansiell placering” – samtidigt är Nordic Capital huvudägare i Intrum. Sampo och riskkapitalbolaget köpte ju gemensamt ut Nordax från börsen och det är lätt att misstänka att det även denna gång finns gemensamma intressen.

Frågan är nu vad som händer med de stora blankningspositionerna. Halvårsrapporten var alltså bättre än väntat och kan Intrum följa upp det med ytterligare en positiv överraskning efter tredje kvartalet (rapporten kommer 26 oktober) kan blankarna hamna i knipa.

Analytikernas syn på Intrum är blandad, men har ändå en dragning åt det mer positiva hållet efter den senaste delårsrapporten. Kepler Cheuvreux har till exempel nyligen tagit upp bevakning med en köprekommendation och en riktkurs på 285 kr. Nordea pekade också ut Intrum som en av sina favoriter för en månad sedan.

Något som också talar för Intrum är bolagets långa fina svit av utdelningshöjningar. Tolv år i rad har aktieägarna fått mer pengar i plånboken – och den trenden lär inte brytas i vår. Direktavkastningen ligger på fina 4 procent i dag.

Summa summarum talar fundamenta i stort för Intrum när den stora fusionen nu ser ut att leverera ökande avkastning – och om blankarna backar och tvingas täcka sina positioner kan det bli ordentlig fart på aktien i höst.

Börsen
Kinnevik går starkt
Rapportanalys
Sparekonom inte imponerad av storbankerna"Inget att hurra för"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Små kreditförluster för Handelsbanken
Rapporter
Bättre resultat än väntat för SEBPandemin har haft liten påverkan på resultatet
Analyser
Aktieanalyser: Köp JM och ABB
Näthandel
Näthandeln slår rekord
Asien
Uppåt på Tokyobörsen
Foto: istockphoto
Bedrägerier
Danske Bank: Se upp för bedragare
Foto: Anders Good/TT
Fritidshus
Rekordstort intresse för fritidshus
Rekommendationer
Goldman Sachs: Köp SKF
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Cloetta: Svårare sälja godis under pandemin
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
JM har det tufft i Norge
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Avanzas resultat bättre än prognoserna
Försäkringar
Många hemmafixare osäkra på försäkringen
Foto: istockphoto
Wall Street
Google och Disney backade
Analyser
Analytiker tror på Nordea och Intrum
Börsen
Stefan Persson på köphumör
Foto: Shutterstock
Rapporter
Tufft för OEM under pandemin
Fritidshus
Fastighetsbyrån: Köpläge i Spanien efter coronan"Prisnedgången kan vara nära 30 procent"
Rapporter
Kinneviks vd om bolagets strategi
Rapporter
Essitys försäljning backar
Gästkrönika
Lundkvist: Intresset ökar för asiatiska företagsobligationerNollräntor i väst får investerare att blicka österut
Foto: Shutterstock
Bidragsberättigat
Agility och sportfiske godkänns för friskvårdsbidragNy dom ger fritt fram för mängder av aktiviteter
Pension
Pensionen räknas upp nästa årKan bli cirka 100 kr mer i månaden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Intrum rusar 15 procent efter omvända vinstvarningen"Snabb återhämtning till normalläge"