Kommentar Sampos intåg i Intrum kan innebära slutet på en trist kursresa där aktien som mest tappade över 40 procent sedan toppen. Fokus ligger nu på nästa rapport som om den överraskar positivt kan innebära ett nytt stort kurslyft när blankare måste täcka sina positioner.

Intrum har verkligen varit en märklig börshistoria under de senaste åren. Från att ha varit en stor börsfavorit hos investerarna tog bolaget till storsläggan och köpte konkurrenten Lindorff – och så började problemen hopa sig.

Affären blev långt dyrare än väntat, EU tillät inte ett totalt samgående utan Intrum var tvungen att sälja av vissa tillgångar för att få igenom fusionen – och samtidigt har blankningspositionerna ökat kraftigt så att Intrum nu är ett av de mest blankade bolagen på Stockholmsbörsen. De som satsat på en nedgång för aktien har blankat över 11 procent av kapitalet.

Nedgång föder nedgång och självklart har många andra placerare i Intrum dragit öronen åt sig när så många hedgefonder tror på fortsatt kursras – och aktien har fallit från nivåer över 350 kr till som lägst under 200 kr i somras.

Men Intrum överraskade stort med en stark halvårsrapport där rörelseresultatet ökade med 20 procent och där de så kallade kredithanteringsmarginalerna ökade till 28 procent från 25. Kassaflödet var också starkt och synergivinster efter fusionen sägs redan uppgå till 380 miljoner kr.

Detta fick aktien att gå bättre än index under sommaren, men där september inneburit en nedåtrekyl igen när oron tagit över igen. Men Sampos intåg med köp av drygt 5 procent i bolaget för cirka 1,5 miljarder blev startskottet för ett rally som skickat upp aktien till nivån runt 240 kr igen.

Sampo ger inga kommenterar till placeringen eftersom det är ”finansiell placering” – samtidigt är Nordic Capital huvudägare i Intrum. Sampo och riskkapitalbolaget köpte ju gemensamt ut Nordax från börsen och det är lätt att misstänka att det även denna gång finns gemensamma intressen.

Frågan är nu vad som händer med de stora blankningspositionerna. Halvårsrapporten var alltså bättre än väntat och kan Intrum följa upp det med ytterligare en positiv överraskning efter tredje kvartalet (rapporten kommer 26 oktober) kan blankarna hamna i knipa.

Analytikernas syn på Intrum är blandad, men har ändå en dragning åt det mer positiva hållet efter den senaste delårsrapporten. Kepler Cheuvreux har till exempel nyligen tagit upp bevakning med en köprekommendation och en riktkurs på 285 kr. Nordea pekade också ut Intrum som en av sina favoriter för en månad sedan.

Något som också talar för Intrum är bolagets långa fina svit av utdelningshöjningar. Tolv år i rad har aktieägarna fått mer pengar i plånboken – och den trenden lär inte brytas i vår. Direktavkastningen ligger på fina 4 procent i dag.

Summa summarum talar fundamenta i stort för Intrum när den stora fusionen nu ser ut att leverera ökande avkastning – och om blankarna backar och tvingas täcka sina positioner kan det bli ordentlig fart på aktien i höst.

Chatt
Hernhag: Fem bolag jag tror på inför 2020"Bolaget det trots tillväxten inte är för sent att köpa"
Handelskriget
Kina: Stora framsteg i förhandlingarna med USATrump bekräftar enighet
Aktier
De 20 bästa aktierna enligt den "magiska formeln"
Analys
DNB: Storytels potential större än vad värderingen antyderInleder bevakning med köprekommendation
13/12
Trading Direkt: Teknisk analys av OMXS30
Börsen
Sparekonomen: Två julklappar till aktiemarknadenHandelsavtal och ordnad brexit lyfter börsen
Börsen
Bred uppgång på börsen
Analys
Pareto: Kursnedgång i Assa Abloy motiverar höjd rekommendation
Analyser
En ny köprek bland fredagens analyser
Aktietips
Carnegie: Vinstlyft och avknoppning gör Electrolux lockande
Brexit
Johnson: Jag kommer få brexit gjort"Inga om, inga men"
Brexit
Jordskredsseger för Boris JohnsonRejäl pundförstärkning
Foto: istock
Marknadsutblick
Ålandsbanken fortsätter övervikta USA
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Svensk förundersökning om mutbrott
Analys
DNB: Därför är det köpläge i Bonava
Låna
Unga har usel koll på lånHälften vet inte vad ett blancolån är
Analys
Analys: Autolivs starka orderbok ger bättre marginaler"Hög lönsamhet och bättre kassaflöde"
Analyser
Flera köprekar bland torsdagens analyser
Börsen
Fortsatt börssuccé för Saudi Aramco
Notering
Debutanterna åt olika håll i premiärhandelnTvå nya bolag handlas på First North
Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år
Aktietips
Två heta köptips - och två aktier du kan strunta i
Bostad
Nyproduktion säljs allt närmare inflyttning
Fed
Fed lämnar styrräntan oförändradSpår oförändrad ränta hela nästa år
Fonder
Fondbranschen: Så ska koldioxidavtryck redovisas