Kommentar Sampos intåg i Intrum kan innebära slutet på en trist kursresa där aktien som mest tappade över 40 procent sedan toppen. Fokus ligger nu på nästa rapport som om den överraskar positivt kan innebära ett nytt stort kurslyft när blankare måste täcka sina positioner.

Intrum har verkligen varit en märklig börshistoria under de senaste åren. Från att ha varit en stor börsfavorit hos investerarna tog bolaget till storsläggan och köpte konkurrenten Lindorff – och så började problemen hopa sig.

Affären blev långt dyrare än väntat, EU tillät inte ett totalt samgående utan Intrum var tvungen att sälja av vissa tillgångar för att få igenom fusionen – och samtidigt har blankningspositionerna ökat kraftigt så att Intrum nu är ett av de mest blankade bolagen på Stockholmsbörsen. De som satsat på en nedgång för aktien har blankat över 11 procent av kapitalet.

Nedgång föder nedgång och självklart har många andra placerare i Intrum dragit öronen åt sig när så många hedgefonder tror på fortsatt kursras – och aktien har fallit från nivåer över 350 kr till som lägst under 200 kr i somras.

Men Intrum överraskade stort med en stark halvårsrapport där rörelseresultatet ökade med 20 procent och där de så kallade kredithanteringsmarginalerna ökade till 28 procent från 25. Kassaflödet var också starkt och synergivinster efter fusionen sägs redan uppgå till 380 miljoner kr.

Detta fick aktien att gå bättre än index under sommaren, men där september inneburit en nedåtrekyl igen när oron tagit över igen. Men Sampos intåg med köp av drygt 5 procent i bolaget för cirka 1,5 miljarder blev startskottet för ett rally som skickat upp aktien till nivån runt 240 kr igen.

Sampo ger inga kommenterar till placeringen eftersom det är ”finansiell placering” – samtidigt är Nordic Capital huvudägare i Intrum. Sampo och riskkapitalbolaget köpte ju gemensamt ut Nordax från börsen och det är lätt att misstänka att det även denna gång finns gemensamma intressen.

Frågan är nu vad som händer med de stora blankningspositionerna. Halvårsrapporten var alltså bättre än väntat och kan Intrum följa upp det med ytterligare en positiv överraskning efter tredje kvartalet (rapporten kommer 26 oktober) kan blankarna hamna i knipa.

Analytikernas syn på Intrum är blandad, men har ändå en dragning åt det mer positiva hållet efter den senaste delårsrapporten. Kepler Cheuvreux har till exempel nyligen tagit upp bevakning med en köprekommendation och en riktkurs på 285 kr. Nordea pekade också ut Intrum som en av sina favoriter för en månad sedan.

Något som också talar för Intrum är bolagets långa fina svit av utdelningshöjningar. Tolv år i rad har aktieägarna fått mer pengar i plånboken – och den trenden lär inte brytas i vår. Direktavkastningen ligger på fina 4 procent i dag.

Summa summarum talar fundamenta i stort för Intrum när den stora fusionen nu ser ut att leverera ökande avkastning – och om blankarna backar och tvingas täcka sina positioner kan det bli ordentlig fart på aktien i höst.

Foto: istockphoto
Placera
Tre svenska biotech-favoriter"Övertygande avkastning på börsen"
Börsen
Börsen vände uppåt i eftermiddagshandeln
Gästkrönika
Förvaltaren: Två svarta svanar på mindre än en månad”Liten risk för större börsfall”
Foto: Hasan Jamali/AP/TT
Oljepriset
Opec kan agera vid efterfrågefall i virusepideminProduktionsbegränsningar kan utökas
28/1
Trading Direkt om coronavirus och Sverdrupfältet
Analys
Deutsche Bank: Atlas rapport en besvikelse
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Sämre än väntat för Atlas CopcoMen utdelningen höjs mer än väntat
Rapport
Autoliv slog förväntningarnaSpår "utmanande" inledning på 2020
Sektor
Morgan Stanley: Så påverkas hotellsektorn av virusepidemin
Foto: istockphoto
Analyser
En färsk köprek bland analyserna
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Rapport
Analytiker: Svagt kvartal men bra guidning från SSAB
Rapport
Swedbank sänker utdelningen rejältKreditförlusterna ökade kraftigt
Rapport
Förlust för SSAB
Foto: Jana Eriksson
Rapport
Byggmax föreslår utdelning
Asien
Fortsatt nedåt i Asien
Sektor
Sektorerna som drabbas värst av viruset
Sektor
Hälsovårdsbolagen som rusar i spåren av virusepidemin
Virusoron
Virusoro slår hårt mot kinesisk konsumtionRäkna med börsras när Kinabörserna öppnar igen
Rapporter
Många tungviktare bland veckans rapporter
Sektor
Kepler Cheuvreux: Fortsatt solida utsikter för fastighetssektornListar tre favoriter
Analyser
Analyserna: Ericsson får ny köprek och flera nya riktkurser
Krönika
Hernhag: Därför är index som inkluderar utdelning bäst
Aktietips
Tre köpvärda småbolagOch några du kan vara utan
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Analys
Di sätter sälj på StorytelLång väg till vinst