Flera storägare säger nej till Intrum-affären

Publicerad 2016-12-12 08:06

Aktie Intrum Justitias huvudägare SEB Fonder samt storägarna AMF och Lannebo Fonder har bestämt sig för att säga nej till det föreslagna samgåendet med Lindorff.

Det rapporterar Dagens Industri i måndagens nummer.

Förhandlingar har förts med Lindorffs ägare Nordic Capital under helgen, men på söndag eftermiddag kunde parterna konstatera att positionerna var helt låsta inför onsdagens stämma.

”Vi har utvärderat det här och vi ser den industriella logiken i affären – men vi tycker att priset på Lindorff är för generöst”, säger SEB Fonders förvaltare Per Trygg till tidningen.

De tre ägarna, som tillsammans står för 17,5 procent av aktierna i Intrum, har var för sig utvärderat affären. Enligt det liggande förslaget ska Intrums aktieägare få 53 procent av det sammanslagna bolaget, när 60-65 vore rimligt, menar de.

Enligt DI har Nordic Capital endast gått med på marginella justeringar av villkoren.

För att affären ska gå igenomkrävs att två tredjedelar av de vid stämman representerade aktierna ska säga ja. Normalt är cirka hälften av aktierna representerade på en stämma, varför de tre ägarna även utan stöd av andra institutioner kan komma att stjälpa affären.

Historiskt brukar svenska institutioner med ett mindre ägande följa de större ägarna när stora affärer ska avgöras på en stämma, noterar DI vidare.