Bostad Svenskarnas intresse för husköp i Spanien minskar. Det visar en undersökning från Fastighetsbyrån. 

Ungefär 100 000 svenskar bor i Spanien stora delar av året. Och fler kan det bli, även om intresset för att köpa bostad har minskat.

När Fastighetsbyrån frågade 42 av sina mäklare i Spanien menade de att intresset avtagit sedan i våras. På frågan ” Hur stark är efterfrågan bland svenska löpare på din marknad just nu?” gav mäklarna en snittpoäng på 3,83(6 är mycket stark efterfrågan). Motsvarande siffra i april var 4,63 procent.

–Den spanska bostadsmarknaden påverkas självklart av oroligheterna i omvärlden, men hittills relativt begränsat. Vi ser inte samma tydliga skifte som i Sverige. Svenskar, som påverkas mer av räntehöjningar och svag svensk krona, är lite mer avvaktande jämfört med toppen när restriktionerna släppte, säger Martin Posch, affärsområdeschef för Fastighetsbyrån utland.

Priserna då? Ja, de stiger, enligt 67 procent av de mäklare som varit med på undersökningen. Motsvarande siffra i april var 80 procent. Då sade ingen mäklare att priserna sjunker. Det gör fem procent i den nya undersökningen.

–Material- och produktionskostnaderna gör precis som i Sverige att nyproducerade bostäder blir dyrare. Efterfrågan på nyproduktion är fortsatt hög men fler och fler efterfrågar nyckelfärdigt, det vill säga med snabb inflyttning efter köp. På så sätt minskar riskerna nu när prisutvecklingen framstår som väldigt osäker, säger Martin Posch.