Insiders tycker det är köpläge

Insiders tycker det är köpläge

Publicerad 2011-08-19 13:20

Tror du att insiders vet bäst vad börsen tar vägen? Då är det ett klockrent köpläge just nu. Det skriver Privata Affärers Magnus Alfredsson.

Senaste månaderna och speciellt efter det stora börsraset i början av augusti har insiders varit mycket aktiva på Stockholmsbörsen. Och det handlar i mycket hög grad om att insiders köper aktier i sina bolag.

Fondbolaget Scientia som bygger sin verksamhet på att följa insiders köp och försäljningar menar att köpaktiviteten inte varit så hög på tre år. Det i sig skulle innebära att vi står inför en vändning eftersom vi hade 2008 tre år tillbaka när börsen vände kraftigt uppåt efter en nedgång sedan 2007.

Kan vi då lita på att insiders gör rätt i dag också? Enligt Scientia som gör anspråk på att följa insiders på ett vetenskapligt sätt tenderar insiders att köpa under marknadsnedgångar där småsparare säljer och därmed dra fördel av en kommande börsuppgång.

Men om vi ser till andra börsras under 2000-talet har börsnedgången bara börjat – börspessimisterna räknar med ytterligare fall upp mot 20-30 procent. Och i så fall kommer insiders stå med långnäsa – och det är helt rätt att sälja nu.

Jag tror dock så här – småsparare som inte är insiders bör vara försiktigt uppmuntrade av alla köp som insiders gjort i sommar. De är trots allt personer som har allra bäst insyn i bolagen och de passar på att köpa när det är billigt utifrån deras utgångspunkter.

Sedan har de ingen kristallkula om konjunkturutvecklingen och världsekonomin – där har du och jag lika goda (eller dåliga) chanser att bedöma vad som ska hända. Om det blir recession i USA nästa år kan börsen mycket väl stå ännu lägre om ett halvår. För den som är pessimist är det lätt att se stora likheter mellan sommaren 2011 och sommaren 2007 –   inte minst efter de senaste stora rasen.

Men om detta värsta scenario inte inträffar kan insiders ha prickat ganska rätt med sina köp nära bottennivån för index vid den här rekylen. Så jag tar det trots alla ”om och men” positivt. Om vi istället hade haft motsatt situation med insiders som sålde ut sina innehav mer eller mindre kraftigt – då hade vi nog haft skäl att vara ännu mer oroliga.

MAGNUS ALFREDSSON, PRIVATA AFFÄRER