Insiders storhandlar på StockholmsbörsenFoto: Istockphoto

Insiders storhandlar på börsen

Publicerad 2011-08-18 14:12

Företagsledare har varit på fyndjakt på Stockholmsbörsen. Under skakiga augusti har insynshandeln skjutit i höjden - och uppemot nio av tio transaktioner är köp.

Insynshandeln på Stockholmsbörsen har ökat kraftigt efter sänkningen av USA:s kreditbetyg. Den svajiga börsen i augusti har lockat allt fler företagsledare att köpa aktier, rapporterar Dagens Industri.

Erik Lidén är vd för Scientia, ett fondbolag vars affärsidé bygger på att följa aktieaffärerna hos börsens insiders.

– Inte sedan 2008 har insiders köpt i en sådan utsträckning som vi ser nu. 88 procent av all insynshandel under augusti har varit köp, och det är en väldigt hög aktivitetsnivå också, säger han till tidningen.

Investmentbolaget Lundbergs vd Fredrik Lundberg tillhör skaran som handlat rejält. Investmentbolaget, som Fredrik Lundberg med familj äger majoriteten av, har under augusti köpt 900 000 aktier i Skanska, 900 000 aktier i Sandvik och 1,5 miljoner aktier i Husqvarna, enligt Finansinspektionens insynsregister.

Finansduon Sven Hagströmer och Mats Qviberg har köpt ett stort antal aktier i investmentbolaget Öresunds portföljbolag de senaste två veckorna. Mats Qviberg har även för egen räkning köpt aktier i Bilia, som tillhör Öresunds portföljbolag. Totalt har Mats Qviberg och hans hustru handlat drygt 340 000 aktier i bilåterförsäljaren i augusti, skriver Dagens Industri.

Paret äger nu drygt 1,1 miljoner aktier i Bilia, enligt Finansinspektionens insynsregister.

JOAKIM PETERSSON, PRIVATA AFFÄRER