Insiders Rapportperioden befinner sig i slutfasen för den här gången och ett antal av börsens insiders fortsätter att agera efter rapporterna blivit offentliga. Här är ett urval av veckans rapporterade transaktioner i Finansinspektionens insynsregister.

Börsens insiders, eller insynspersoner som det formella namnet är, får inte handla med aktierna i det egna bolaget inför rapporterna. Men när väl kvartalsrapporterna är släppta är det fritt fram att börja handla igen. Dessa insideraffärer ska dock registreras i FI:s register som är offentligt.

Bland veckans transaktioner hittar vi bland annat SBB:s vice vd Lars Thagesson som har köpt 57.400 B-aktier i samhällsbyggnadsbolaget för totalt drygt 1,5 miljoner kr. Det framgår av Finansinspektionens insynsrapportering.

Affären gjordes den 23 februari till kursen 26,96 kr per aktie. Efter affären har Lars Thagesson drygt 10,6 miljoner B-aktier i SBB och 520.000 D-aktier, enligt ägardatatjänsten Holdings.

Peter von Ehrenheim, styrelseordförande i Bio-Works, har köpt 100.000 aktier i bolaget, framgår av Finansinspektionens insynsregister. Affären gjordes till en snittkurs om 12,05 kr och har således ett värde av drygt 1,2 miljoner kr. Peter von Ehrenheim är åttonde största ägare i Bio-Works med totalt drygt 737.000 aktier. 

Daniel Wikberg, storägare och vd för First North-listade Upsales, har på måndagen den 22 februari sålt aktier i mjukvarubolaget för drygt 37 miljoner kr. Enligt inrapporteringen till Finansinspektionen på måndagskvällen har vd:n sålt 650.000 aktier till kurs 57 kr. Posten motsvarar nära 4 procent av aktierna i Upsales. 

Efter försäljningen äger Daniel Wikberg drygt 8,4 miljoner aktier i Upsales, motsvarande cirka 51 procent av kapital och röster, enligt ägardatatjänsten Holdings. Storposten mäklades av Erik Penser Bank. Det är inte känt vem eller vilka som köpte. 

Fastighetsbolaget Sagax vd och största ägare, David Mindus, har den 22 februari köpt 200.000 A-aktier i bolaget för sammantaget 33,8 miljoner kr. Köpet, som gjordes utanför ordinarie marknadsplats, genomfördes via bolaget Duco AB som är ägarmässigt kopplat till David Mindus. Han äger nästan 11 miljoner A-aktier, nästan 69 miljoner B-aktier och knappt 1,2 miljoner D-aktier i Sagax, enligt ägardatatjänsten Holdings. Innehavet motsvarar 17,5 procent av kapitalet och är värt nästan 14 miljarder kr.

NP3:s största ägare Lars-Göran Bäckvall köpte 50.000 aktier i fastighetsbolaget den 22 februari. Aktierna köptes till kurs 123 kr, vilket ger ett totalt värde på 6,15 miljoner kr för affären. Efter affären äger han 14 miljoner ordinarie aktier och nära 2,1 miljoner preferensaktier i NP3, motsvarande 19 procent av kapitalet och 24 procent av rösterna, enligt ägardatatjänsten Holdings.

Petter Nylander, som är styrelseordförande i bettingbolaget Gaming Innovation Group (GIG), köpte tisdagen den 23 februari 21.800 aktier i bolaget för cirka 0,5 miljoner kr. Kursen i köpet var 22,95 kr per aktie. Det framgår av ett pressmeddelande. Efter transaktionen äger Petter Nylander med närstående 119.800 aktier i GIG. Bettingbolaget kom samma dag med bokslutsrapport för 2020.

Tele2:s relativt nye vd Kjell Johnsen har köpt ytterligare 20.000 aktier i bolaget för totalt omkring 2,1 miljoner kr. Det framgår av inrapportering till Finansinspektionens insynsregister. Köpet gjordes till kursen 105 kr den 23 februari. I början av februari i år köpte Kjell Johnsen 40.000 Tele2-aktier. Efter tisdagens affär uppgår hans innehav till 100.000 aktier i Tele2, enligt ägardatatjänsten Holdings. Kjell Johnsen tillträdde vd-posten i Tele2 den 15 september.

Anders Forsén, som är finanschef på NCAB, har på tisdagen den 23 februari sålt 50.000 aktier i bolaget till kursen 329 kr. Han sålde därmed för cirka 16,5 miljoner kr. Det framgår av Finansinspektionens insynsregister. Anders Forsén har efter försäljningen totalt 280.000 aktier i NCAB, enligt ägardatatjänsten Holdings. Mönsterkortstillverkaren NCAB lade sin rapport för det fjärde kvartalet tisdagen den 23 februari.

SCA:s vd Ulf Larsson har på onsdagen den 24 februari köpt 8.000 A-aktier i skogsbolaget för cirka 149 kr styck, eller totalt drygt 1,2 miljoner kr. Det framgår av Finansinspektionens insynsregister. Efter transaktionen äger Ulf Larsson 20.000 A-aktier och 100.000 B-aktier i SCA, enligt ägardatatjänsten Holdings.

Sara Laurell, styrelseledamot i Atrium Ljungberg, har på onsdagen den 24 februari köpt 3.000 aktier i bolaget till en kurs om 160 kr. Affärens värde uppgår således till nästan 0,5 miljoner kr. Det framgår av Finansinspektionens insynsregister. Efter affären har Sara Laurell 5.495 aktier i bolaget, enligt ägardatatjänsten Holdings.

Fastighetsinvesteraren Rutger Arnhult har den 19 februari via investeringsbolaget M2 Capital sålt 3 miljoner A-aktier och 5 miljoner B-aktier i Klövern för sammantaget 108 miljoner kr. Det framgår av inrapportering till Finansinspektionens insynsregister. Transaktionerna gjordes utanför ordinarie handelsplats och priset var 13,50 kr aktie, både för A och B. Rutger Arnhults innehav i Klövern via M2 motsvarar drygt 11,7 procent av aktiekapitalet och 11,4 procent av rösterna efter minskningen, enligt ägardatatjänsten Holdings. Ägarandelen var 15,1 respektive 16,3 procent innan minskningen. Rutger Arnhult kontrollerar även Corem som är största ägare i Klövern. 

Maria Romberg Ewerth, vice vd, Assa Abloy, har sålt drygt 3.400 aktier till kursen 216 kr på torsdagen, vilket ger ett totalt värde om 731.000 kr. Det framgår av Finansinspektionens insynsrapportering. Enligt ägardatabasen Holdings ägde hon nästan 18.000 aktier per den 25/2.

Johan Nordström, vd för Green Landscaping, har via sitt helägda bolag Capnorth Invest tidigare under veckan sålt totalt 310.000 aktier i parkskötselbolaget. Försäljningarna inbringade 14,7 miljoner kr. Det framgår av Finansinspektionens insynsregister. På frågan varför Johan Nordström valt att sälja förklarar han att det har att göra med privatekonomiska skäl, och understryker samtidigt att det inte är en ”stor” försäljning relativt hans totala innehav. ”Försäljningen görs för att jag har lite skulder som jag vill hantera på ett bra sätt”, säger han. De sålda aktierna utgjorde omkring 8 procent av Johan Nordström totala aktieinnehav, betonar han. Johan Nordström är bolagets tredje största ägare, med strax över 7 procent av aktiekapitalet och rösterna, enligt ägardatatjänsten Holdings.

 

Foto: Copyright (c) 2019 Burdun Iliya/Shutterstock. No use without permission.
IPO
Coinbase största IPO:n sedan FacebookTvå sparekonomer om noteringen av kryptovalutabörsen
Analys
SHB: Ta hem en del av vinsten i EricssonSer flera risker i aktien - slopar köprek
Foto: Copyright (c) 2018 Pilotsevas/Shutterstock. No use without permission.
Inflation
Analytiker: Nu toppar inflationen
Börsen
Nedåt på Stockholmsbörsen
Aktie
Blecher: Varför flyger inte kycklingen?Då skulle Scandi Standard kunna lyfta
Blankning
Powercell: Blankningen fortsätter att ökaMen aktien lyfter efter Bosch-besked
IPO
Norska Finanstilsynet slår ner på noteringshajpenVill städa upp i spåren av massiv noteringsvåg
Inflationen
Drivmedelspriserna lyfte inflationen i mars
Analyser
Här är onsdagens många färska köprekar
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från Bilia
Foto: He Jinghua / Costfoto
Rapporterna
Komponentbrist i fokus inför rapportperiodenVerkstadssektorn i farozonen
Aktie
Norwegian kan ta in mer kapitalUpp till 1 miljard mer än tidigare mål
Foto: Jessica Gow/TT
Aktie
Boozt höjer helårsprognosernaUtveckling över förväntan
Aktie
Storpost i Readly såldes
Aktie
Redarfamiljen dumpar Embracer-aktier
Placera
Fedchef: Ingen anledning dra tillbaka stöden än
Aktier
Goldman Sachs tror på EuropaPekar ut favoritaktier i olika sektorer
Foto: istockphoto
Placera
Swedbank: Starka skäl för fortsatt börsoptimismTydlig aktieövervikt i nya strategin
Bolån
Bolån: Storbanken som har högst snittränta
Pandemin
USA pausar Janssens covid-vaccinFlera fall av blodproppar
Konjunktur
Winsth: Fel att säga att vi är "mitt i krisen"Nordeas chefekonom intervjuas i Trading Direkt
Analys
Carnegie: Ny köprek till bilsäkerhetsbolaget
Investera
Batljan köper banker och Telia
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens många färska köprekar